MY EXCHANGE YEAR 2014-2015

Monet on toivonu mun kirjottavan tästä reissusta/kokemuksesta/elämäni vuodesta, mikskä sitä nyt haluaa kutsuakkaan. Se on nimittäin jo aika lähellä, tai no riippuu miten asian näkee. 8kk jäljellä enää aikaa suomessa, eli vähemmän mitä tulen siellä viettämään. Jos joku ei ole vielä saanut aijemmistakaan teksteistä selvää mihin mä tällä nyt viittaan, elokuun puolessavälissä mulla lähtee lento New Yorkiin soft landing campille, joka on alotus mun vaihtovuodelle. Mä en vielä tiedä perhettä, mä en vielä tiedä minnepäin jenkkejä mut sijotetaan, mä en vielä tiedä missä koulussa tuun opiskelemaan sen 10 kuukautta. Niistä mä varmasti kerron täällä kun saan tietää lisää. Joku varmasti kysyy oonko bloggailemassa sieltäpuolen maailmaa, ni jatkan tänne samaan blogiin varmastikkin päivityksiä.

dsfds
Ensinnäkin, mulla ei oo oikeestaan minkäänlaisia odotuksia perheen, sijotuksen tai vuoden tapahtumien suhteen yleensäkkään. Mä odottelen innoissaa tietoja missäpäin jenkkejä mä tuun vuoden viettämään. Heti ihan tän koko jutun alusta lähtien mun päässä ei oo pyöriny vaan ne california tai florida johon vaan suostun sijottumaan, sillä oon tiedostanu sen että mä ite teen siitä vuodesta semmosen mitä se tulee olemaan, ihansama sitten vietänkö sen jossain isommassa vai pienemmässä paikassa.
Elokuun aikoihin mulla on lähtö, ja niinkun mainitsin, meillä on viiden päivän pitunen soft landing camp nycissä heti alkuun. Mä en vielä tarkkaa päivää tietenkään tiedä, sillä se määräytyy sen mukaa millon mulla alkaa koulu siellä. Leiriin kuuluu shoppailua, kuuluisimpien nähtävyyksien kiertelyä, kiertoajelut manhattanilla ja brooklynissä, wall street, keskuspuisto, ground zero, päivä six flags-huvipuistossa (APUA, so excited!) ja valmistaudutaan tulevaan kärsien vähän varmasti aikaerosta hah! Vuoden lopussa meillä on sitte parin päivän year end camp washington D.Cssä jonka kautta palataan takasin suomeen monia kokemuksia rikkaampana. Siellä kanssa vähän jotain shoppailua ja nähtävyyksien kiertelyä, kokemuksien jakamista toisten vaihtareitten kanssa ja valmistaudutaan tähän kulttuurishokkiin palatessa suomeen!

Untitled

Mä muistan ku joskus pari vuotta sitte kattelin lipdubeja youtubesta paljon (esim tässä ja tässä), ja sillon mä päätin tavallaan varmaks että joo, vaihtoon mä haluan lähteä. Tottakai me oltiin äitin kanssa puhuttu aina välillä vähän sillai jonku asian sivussa kuin kiva olis lähteä jenkkeihin (toinen vaihtoehto mulla oli australia) vaihtovuodeksi. Nyt viimekesänä mulla kuitenkin tuli semmonen että otin koneen, marssin alakertaan lomakkeet täytettynä ja pyysin äitiltä lupaa lähettää haastatteluaikahakemukset eteenpäin. Toi kaikki tapahtu oikeesti ihan hetkessä enkä ollu äitin kanssa puhunut kertaakaan kunnolla jos mä laittaisin hakemukset menemää ja veisin tätä asiaa oikeesti eteenpäin. Sitte mulla oli haastattelu jonka jälkeen mä jokapäivä juoksin hakemaan ihan innoissaan postit. Vihdoin tuli se kirje että mut on hyväksytty, ja tää kolme vuotta kestävä projekti alko. Odottelin innoissaa millon saan hakupaketin käsiini, ja nyt sekin on sitten jo täytetty ja lähetetty. Puolet rokotteista on jo saatu, puolet vielä edessäpäin. Aika kulkee ihan hirveen nopeesti, nimittäin sillon kun mä otin sen ihan ensimmäisen askeleen tässä koko hommassa ja varailin haastatteluaikaa, oli lähtöön vielä lähes kaksinkertanen aika mitä nyt, suunnilleen joku 14kuukautta nimittäin. Mä en oo koskaa tuntenu että aika menis oikeesti näin nopeesti. Oon tajunnu sen että kohta mä oikeesti oon hakemassa viisumia, sit farewell-partyissä, ja lopulta sanomassa lentokentällä moikat kavereille, perheelle ja tälle tutulle turvalliselle suomelle.

asdad
Niinku mä sanoin jo tossa aijemmassa postauksessa, musta on tullu tosi herkkä nyt, vaihtovuosi on mulla päivittäin mielessä. Se etten vietä esimerkiks seuraavaa joulua perheen kanssa oli mulle aika iso juttu nyt joulun aikaa. Se kävi mulla monesti mielessä, söin jouluruokaa ja kinkkua tosipaljon ja vaan nautin siitä ajasta. Mä tiiän että se ottaa koville ku näkee perheen lentokentällä viimestä kertaa pitkään aikaan. Onneks kuitenkin nyt on nää skypet ja whatsapit joiden kautta pystyy olla yhteyksissä sit sen vuoden aikanaki. Mä oon valmistautunu tulevaan kattomalla leffat ja sarjat ilman tekstityksiä englanniks, puhun itekseni aina englantia, mietin miten asiat sanotaan eri tilanteissa ja tuolla exploriuksen usa vaihtareiden whatsapp keskustelussa juteltu asioita paljon sekä siihen vuoteen, sen edeltävään- ja jälkeiseen aikaan liittyvistä jutuista, sekä vähän on kyllä poikettu asioista ihan muihinkin juttuihin. Me itseasiassa nähdään noitten vaihtareiden kanssa nyt sunnuntaina, ja musta on ainaki tosikiva että me ollaa sovittu tämmösiä yhteisiä tapaamisia keskenään missä vähän tutustutaan tosiimme ja joiden kanssa voi sitte sen vuoden aikanaki olla yhteyksissä ja vaihtaa kuulumisia kun he nyt varmasti muutenki ymmärtää jotain asioita paremmin kun suomessa olevat kaverit tai perhe.
dsfsdfs
Asiat mitä mä tossa vuodessa odotan näkeväni on kaikki uudet ihmiset mun elämässä, koulu, joulu, halloween, thanksgiving ja new year’s eve jenkkitapaan, soft landing- ja year end camp ymsyms, tätä listaa mä voisin jatkaa oikeesti niin pitkälle. Siinävaiheessa kun mä aloin tätä kirjottamaa, mulla oli paljon kaikkea asiaa ja tunteiden avauksia tähän postaukseen suunnitteilla. Nyt musta kuitenkin tuntuu että tältäosin mä olen asiani sanonut. Musta tuntuu että mä tuun jossain vaiheessa uudestaan ja varmaan kolmannenki kerran availemaan tunteita tänne tästä asiasta. Kohta on oikeesti jo kesäloman alku ja huomaan että lähtö on ihan lähellä. Pitäis alkaa jo vähän miettimään suomituliaisia host-perheelle, ja jatkaa tätä henkistä valmistautumista nyt tämän reilu puolvuotta. Mä jään odottelemaan nyt vaan niitä sijotus- ja perhetietoja. Jäikö teillä jotain kysyttävää mihin mä osaisin vastata tai mikä jäi vielä mietityttää? Jos teillä muuten on jotain hyviä vaihtariblogeja mulle linkata ni otan niitä kyllä mielelläni vastaan!

kuvat weheartit

69 Comments
 • Anonyymi
  Posted at 21:38h, 03 tammikuun Vastaa

  Mitä siellä haastattelussa kysyttiin ja oliko se englanniksi?:-)

 • Lotta Emilia
  Posted at 21:46h, 03 tammikuun Vastaa

  Tähän koko hommaan liittyy kyl niin paljon tunteita ja ajatuksia ihan laidasta laitaan! Onneks on se whatsapp ryhmä niin ei oo koko ajan ihan yksin panikoimassa, haha ! Ja miittii ootelles ((:

 • sara
  Posted at 21:47h, 03 tammikuun Vastaa

  Sen haastattelun piti vanha vaihtari, ja siellä käytiin läpi semmosia papereita mitä olin jo aijemmin täyttäny sitä haastattelua varten (ihan jotain normaaleita "mitä odotat vaihtovuodelta" "kerro itsestäsi" tyylisiä. Se oli joo englanniks, ja tottakai ainaki ite menin siinä tilanteessa IHAN lukkoon ja tuntu että kaikki sanat hävis vaan päästä, mutta näköjää se ihan hyvin meni ku nyt tässä tilanteessa oon haha! Siellä tein myös semmosen pienen kielitestin jolla en tiiä oliko sillä kuin paljon merkitystä siihen että jos olis tosi monta kohtaa menny väärin ni olisko se sit vaikuttanu tähän jollainlailla. :-)

 • Roosa N
  Posted at 21:51h, 03 tammikuun Vastaa

  Voi ei ootan niin innolla et pääsen lukee postauksii sitkun lähet vaihtoon!(: ps. käy tsekkaa arvonta mun blogissa!(: http://aboutmeroosa.blogspot.fi/2014/01/arvonta-dermosil-peitevoide.html?m=1

 • Anonyymi
  Posted at 22:07h, 03 tammikuun Vastaa

  Lähinnä kiinostas kaikki, että paljo maksaa, ja onko vaikee päästä, vaatiiko tiettyjä taitoja tms?

 • sara
  Posted at 22:16h, 03 tammikuun Vastaa

  Hah joo todellakin liittyy, ja mä uskon ettei kukaan joka ei oo lähdössä pysty sitä ihan kunnolla käsittämääkää mimmosta tää on :-D Whatsapin tukiryhmä kyllä ollu hyvä!

 • sara
  Posted at 22:17h, 03 tammikuun Vastaa

  Mä oon lukenu niin paljon kaikkia juttuja että mä itekki jo odotan minkälaisia postauksia saan aikaseks, apua! :-D Juu käyn

 • sara
  Posted at 22:20h, 03 tammikuun Vastaa

  No kun ei sitä pysty oikee nyt kunnolla sanomaan koska sen 7000€(olikohan, en oo ihan varma) lisäks tulee nää parin sadan euron kuukausirahat mitä siellä menee, lääkärit ja ne mitä ei tohon sisälly :-) No koulu täytyy mennä hyvin ja ne tietyt pakolliset aineet (matikka, englanti yms) pitää olla kunnossa. Myös terveys voi estää pääsyn jos ei terveystaso oo tarpeeks korkee.

 • Anonyymi
  Posted at 22:22h, 03 tammikuun Vastaa

  Kun puhuit viimeisessä kappaleessa suomalaistuliaisista niin mieleeni tuli vinkata Tatu ja Patu Suomi -kirjasta englanninkielisestä versiosta. Sen monet vaihtarit ovat vieneet perheilleen mitä blogeista olen lukenut. Sekä tietty muita "perus" suomalaisia juttuja.

  Toivottavasti vuodestasi tulee huikea ja kaikki sujuvat mallikkaasti. Odottelen myös innolla postauksiasi niin valmisteluista ennen lähtöä sekä tietenkin ihan paikan päältä kuulumisia. Ihanaa vuotta Sara! :)

 • sara
  Posted at 22:22h, 03 tammikuun Vastaa

  Joo toivottavasti tulee joku hyvä paikka ja perhe jonka kaa tulee toimeen, oon niitä kauhutarinoitaki nimittäin kuullu näistä perheistä ja nyt vaan innolla ja jännityksellä odottelen että tiedot tulis myös pian eikä pari päivää ennen lähtöä tai vaikka soft landing campillä niinku joillain on tullu :-D

 • Emma
  Posted at 22:24h, 03 tammikuun Vastaa

  täst postauksest tuli jotenkin kauhee himo lähtee itekkin vaihtoo! :D onneks siihe o kuitenki viel montamonta vuotta nii on aikaa mietti. vitsi en malta oottaa sun amerikkapostauksia :)

 • sara
  Posted at 22:25h, 03 tammikuun Vastaa

  Oon kanssa lueskellu monesta blogista että toi kirja on lähteny jenkkeihin päin muumimukien, fazerin sinisen suklaan, salmiakin, marimekkotuotteiden tms kanssa :-) Pitää nyt vaan keksiä jotain kivaa ja mikä sen kuljetuksenki kestäis kun ei noilla lentokentillä matkalaukkuja helläkätisesti käsitellä…! Kiitos tosipaljon! :-)

 • nea
  Posted at 22:33h, 03 tammikuun Vastaa

  Oi vähänkö kiva! :) Ite oon lähössä parin viikon kuluttua vuodeks Australiaan vaihtoon enkä oo oikeen tajunnu kuinka nopeesti aika onkaan menny… Kannattaa alkaa tehä valmisteluita matkaa varten jo hyvissä ajoin, sillä mulla ainakin tulee kiire kun on kaks viikkoo aikaa tehdä kaikkee mahollista.. :) Ja muista nauttia joka hetkestä täälä Suomessa! Toivottavasti saat hyvän perheen ja paikan josta tykkäät! Mun vaihtariblogi on: http://nea-exchangeyear.blogspot.fi/ :)

 • Jenna
  Posted at 22:36h, 03 tammikuun Vastaa

  Tämä on hieman aikaista vielä, mutta takaisin tullessa suosittelen oman kokemukseni perusteella käyttämään mahdollisesti vaatteissa niitä pusseja, joista voi imuroida ylimääräisen ilman pois. Tällöin laukkuun mahtuu enemmän (mikäli painoraja ei ylity). Itse ainakin aina kun käyn sukulaisteni luona Jenkeissä vaatteita tulee ostettua enemmän kun laukkuihin mahtuu :D ja uskoisin, että vuoden aikana löytöjä tekee todella paljon! :)

 • Viivi
  Posted at 22:51h, 03 tammikuun Vastaa

  Vitsi ihailen sua ja sun rohkeuttas! Itsekin olen joskus haaveillut vaihtoon lähdöstä ja matkustaminen mulle ei yksin olisikaan mikään ongelma, sillä olen aina ollut todella omatoiminen ja itsenäinen. Kuitenkin vuos ilman kaikkia läheisiä kuulostaa pelottavalta ajatukselta. Mieltä painaisi esim. se mitä mun ja mun poikaystävän jo melko pitkälle suhteelle kävis sen aikana ja oisko kaikki asiat täällä ihan toisin, kun tuun takas.

  Onnea sulle ihan hirveesti vaihtarivuoteen jo nyt!

  ps. sulla on ihana tyylii, ihan näin off topic :)!

 • Ella
  Posted at 23:17h, 03 tammikuun Vastaa

  vautsi! ite olin kanssa lähössä vaihtoon, mutta se päättyikin sitten siihen että jänistin : D itekin aattelin että en odota niitä californian ja floridan hiekkarantoja mut sit ku iski tieto että paikkana ois 200 ihmisen "kaupunki" keskellä maissipeltoja, missä perhe oletti mun osallistuvan kevättöihin sun muuta ni se ei kuitenkaan tuntunu sille "amerikan unelmalle". jenkit on nimittäin niin järjettömän suuri maa, että sinne mahtuu yhtä sun toista!
  mutta sulle toivon kaikkea hyvää :)! ja nostan tietysti hattua kaikille, ketkä sinne uskaltaa lähteä. itelleniki ois voinu tulla tosi hyvä vuosi, en vaan näköjään riskiä uskaltanu ottaa.

 • hennad
  Posted at 23:28h, 03 tammikuun Vastaa

  Apua miten onnellinen oon sun puolesta, ihan siksi että lähdet vaihtoon ja myös siksi että tän myötä mä varmasti saan vielä enemmän rohkeutta, kun oon itekkin miettinyt lähtee vaihtoon lukion kakkosella. Ootan innolla aiheeseen liittyen lisää postauksia ja kaikkea mahdollista materiaalia tohon sun tulevaan, uskomattoman mahtavaan vuoteen liittyen! Mä oon nyt peruskoulun vikalla luokalla ja jonku aikaa unelmoinu vaihtarivuodesta just jenkkeihin tai ausseihin, koitan vaan kerää rohkeutta ja miettii siltä kantilta et onko musta oikeesti kantamaan se henkinen taakka just tossa vaihdossa, kaikki jäähyväiset suomessa, mahdolliset vaikeudet kohteessa ym, mutta kun luen vaan enemmän ja enemmän tän kaltasia postauksia musta vaan tuntuu entistä varmemmalta et on toi mun juttu.
  Mulla olis sulle muutamii kysymyksiä joihin toivottavasti jaksaisit vastata, oisin älyttömän onnellinen, nää on nimittäin nyt pyöriny mun mielessä ja kun oot ite jo tätä juttuu vähän kokenu niin;

  – Milloin toi vaihtariksi haku lähtee aina käyntiin? Kuten sanoin oon ysiluokalla ja vaihtoon lähtisin lukion kakkosella, millon tää prosessi lähtee käytiin, siis kaikki haut sun muut?
  – Lähdet siis exploriuksen kautta? Miten päädyit siihen kaikkien muiden vaihtoehtojen rinnalla?
  – Toimiiko se siis niin, et haetaan moneen eri järjestöön eli käydään useemmissa haastatteluissa, vai vaan yhteen? Mietin vaan et jos haut olis samaa aikaa ja sit hakee yhteen, eikä pääse, eikä oo mahdollisuuksii hakee enää muihin.. stressaavaa ajatella tollasta. :-D

  Hahah mun kysymykset saattaa olla vähän hölmöjä, oon vaan vielä niin pihalla näistä kaikista jutuista, vaan pyöritelly mielessä tota vaihtarivuotta. :-D

 • sara
  Posted at 00:40h, 04 tammikuun Vastaa

  Voi vitsi, pidä hauskaa siellä! Täytyy kyllä ite alottaa tekee kaikkia asioita nyt ajoissa ku tuntuu usein jäämää vähän viimetippaan haha! Pitääki käydä lukemassa tota sun blogia :-)

 • sara
  Posted at 01:36h, 04 tammikuun Vastaa

  Oon lukenu jostain että joku on tehny noin mutta olin unohtanu ihan kokonaa! Varmasti tulee vaikka mitä ostettua siltä soft landing campiltäkin, kiitti vinkistä pitääki ottaa huomioon sitte ku alotan pakkailun :-)

 • Anonyymi
  Posted at 01:45h, 04 tammikuun Vastaa

  Tuli tässä mieleen että ku lähdet sinne syksyllä ja palaat kesäkuussa(?) niin sähän oot sit 18! jännää että lähdet sinne tän ikäsenä mitä oot nyt (tai no kohtahan sä täytät 17 mut kuitenki silleen periaatteessa "saman ikänen" ku nyt) ja palaat sitku oot jo täysikänen! ja ilmeisesti juhlit siellä sun 18v synttärit. Mun mielestä tuo on tosi silleen hauskaa että seukkikerran ku oot suomessa niin pääset jo baareihin yms..

  Kuulostaa tosi hauskalta reissulta ja toivottavasti pääset kaupunkialueelle jos sinne haluat tai sit maalle jos haluat sinne! Ja toivottavasti sulla on hyvä perhe :-) Mut oikeestihan toi vuosi riippuu tosi paljon sun omasta asenteesta niinkuin itsekkin sanoit, mut sen verran mitä sua "tunnen" (blogin ja muun somen kautta) niin vaikutat kyllä just sellaselta tyypilta joka saa pidettyä tuolla sen unelmavuoden :-)

  Oon itsekkin miettiny tota et lähtis vaihtoon mut oon nyt samanikänen ku sä eli se todennäköisesti ei onnistuis ees enään, ku sinnehän ei vissiin saa lähtee enään sen jälkeen ku on täyttänyt 18(?) korjaa jos oon väärässä..:-D ja seki että oon seurustellu kohta 2 vuotta ja nähään poikaystävän kans pävittäin, että tuskin pystyisin oleen erossa siitä niin kauaa ja kuitenkin vuoden aikana ihminen muuttuu niin paljon että se tuskin onnistuis enään sen jälkeen ku se vuosi ollaan oltu erossa, koska jos sitä vuotta ei kasva yhdessä niin kasvaa erilleen (ainakin yleensä)… ja en kuitenkaan halua heittää meidän parisuhdetta hukkaan periaatteessa "vaan" ton takia. Ja perheestäkin vuoden erossa oleminen olisi liian vaikeaa, että mulla ei riitä sisu tollaseen :-) Mutta pietä sä ikimuistoinen vuosi siellä! :-) tsemppii!

 • Anonyymi
  Posted at 06:34h, 04 tammikuun Vastaa

  muista että tää vaihtovuosi ei oo helppoa, monilla on luovuttamisen tunteet lähellä ja sisulla mennään eteenpäin vaikka kaikki näyttää täysin toivottomalta :) nauti suomesta vielä kun voit, koska lupaan että sulla tulee ikävä kaikkea suomesta, ei pelkästään ihmisiä, koska tää amerikka ei oikeesti ole niin mahtava paikka mitä oletetaan ja tajuat kuinka uskomattoman mahtava paikka suomi on :)

 • Anonyymi
  Posted at 06:48h, 04 tammikuun Vastaa

  Oot vissiin Exploriuksen vaihtari? Tosi kiva et toi soft landing camp on muuttunu tollaseks 5päiväseks, ite oon tämänvuode vaihtareita elikkä tällä hetkellä asustelen Amerikan mantereella:) Meillä oli et osa saatto käydä vaa nykis nukkumas yön yli, osa saatto olla viiskin yötä et toivottavasti seuraavilla kaikilla on mahdollisuus tohon 5 päivää eikä vaan sanota :D Kiva et ootte valmistautumas jo porukalla tohon vaihtovuoteen mut todellisuudes se on varmasti sit aivan jotain muuta mitä odotatte :D Riippuu niin täysin kumminkin osavaltiosta, perheestä, koulusta ja tietysti suurimmaski osaksi itestä. Nojoo anyways toivottavasti joku kiva perhe sut valittee ja saat oikeesti kokea tän jenkkielämän vaikka ei tää nyt niin erilaista oo mitä luulis. Mukavaa odotusta ja kärsivällisyyttä kevääseen :)

 • Anonyymi
  Posted at 11:02h, 04 tammikuun Vastaa

  Voisitko vielä selventää että milloin ns varasit tämän matkan ja aloitit tämän suunnittelun? Kuinka paljon aiemmin suosittelisit sen tekevän? Tsemppiä viimeisiin kuukausiin täällä! :-)

 • Anonyymi
  Posted at 11:30h, 04 tammikuun Vastaa

  Oi itekki haluaisin niin kovasti vaihtoon jenkkeihin!! Upeeta että pääset sinne ja tosi kiva kun kirjotat sieltä niin näkee vähän millasta se elämä siellä on! Tsemppiä matkalle:-) Ja tässä yks vaihtariblogi http://meetmeinthestates.blogspot.fi :-)

 • Anonyymi
  Posted at 12:48h, 04 tammikuun Vastaa

  Oot kyllä tosi rohkea! :) Vaikkakin siellä ei mitään ''hätää'' ole kun matka on kuitenkin järjestön kautta, niin en uskaltaisi.. Hui hui :D mut tosi hienoa että tekee rohkeesti unelmista totta! Arvostan. Maksatko itse tuon 7000€ vai vanhemmat?

 • Anonyymi
  Posted at 14:05h, 04 tammikuun Vastaa

  Oi oon niin kateellinen sulle! Mahtavaa kun pääset noin hienoon paikkaan mistä jokainen haaveksii! Kyllä itekki sitten mun aikanani aion tonne lähteä. No oikeesti kuinka ihanaa!
  ps. kannatan ehdottomasti viedä meijän suomalaisten lempparia Fazer-suklaata niille sitten sinne "tuliaisiksi"! ;)

 • Anonyymi
  Posted at 14:26h, 04 tammikuun Vastaa

  Oot niin onnellinen ettei tartte poikaystävää jättää tänne! Itken jo nyt lähes jokapäivä vaikken oo ilmottautunu lähtemään vielä, en tosiaan tiiä mitä täällä on enää jäljellä ku palaan.. Oon siis lähössä vasta 2015. Sisko kyllä otti ja lähti jätti mut ja poikaystävänsä tänne, sillon vielä elättelin toivoa mutta ne eros.. Toisaalta tässä puolentoistavuoden aikana ehtii tapahtua kaikkea. Apua hirveen vaikeeta onkohan se kaikki sen arvosta, hirveesti vaatii rohkeutta tollanen eikä mulla oo ees mikään hyvä kielipää oon ihan surkee englannissa :DD

 • Anonyymi
  Posted at 15:33h, 04 tammikuun Vastaa

  meetkö opiskelee niiku high schooliin?:) itekki haluisin lähtee ku kattoo kaikkii jenkki leffoi nii tulee semmoi fiilis et vitsi ois kiva lähtee jenkkeihi vaihtoo:D

 • nea
  Posted at 15:47h, 04 tammikuun Vastaa

  Todellakin kannattaa, koska viimeset viikot Suomessa on kuitenkin aika täynnä kavereiden ja sukulaisten näkemistä, pakkaamista ja muutenkin valmistautumista :-D

 • H
  Posted at 19:10h, 04 tammikuun Vastaa

  Voin vanhana vaihtarina kertoa, että tuosta tulee elämäsi paras vuosi tähän mennessä! Kaikki ei todellakaan tule olemaan helppoa, mutta ei sen pidäkään olla, koska silloin kasvaa ja oppii itsestään. Olet tehnyt niin parhaan päätöksen x

 • Anonyymi
  Posted at 20:57h, 04 tammikuun Vastaa

  Mä suosittelen ettet pakkaa kuin lempparivaatteet mukaan, koska niitä vaatteita tulee ostettua sieltä ihan hirveesti ja itellä ainakin vuoden lopussa oli kauhee paniikki saada kaikki takas Suomeen ja jouduin jopa lähettää pari laatikkoa ja se ei ollut kovin halpaa hommaa. :D

 • Anonyymi
  Posted at 01:26h, 05 tammikuun Vastaa

  No ei ainakaa kannata minkää jenkkileffan perusteella lähtee vaihtoo…sielläkin eletään elämää ja se eitodellakaa oo niiku elokuvissa mitä monet luulee!

 • Anonyymi
  Posted at 08:28h, 05 tammikuun Vastaa

  Musta tuntuu että kokoajan vaan ajattelet ja puhut ja kirjotat tulevastas vaihtovuodesta! No okei ehkä toi nyt kuulosti tyhmältä, kun en tunne sua ja sanon mitä ajattelet haha. Mutta kuitenkin, semmosen kuvan oon saaanu ku jotenki kokoajan kirjotat siitä vaihdosta.. Onhan se ihan ookoo ja ihan normaalia olla innoissaan, mutta muista nyt nauttia siitä ihanasta Suomesta nää 8 kk. Ja niin, onhan se vähemmän aikaa mitä tuut olee siellä jenkeissä, joten sitä suurempi syy nyt keskittyä enemmän Suomeen ja ihmisiin täällä – nimittäin varmasti tulet ikävöimään niitä ja paljon. Ja kuten joku jo sanoi, ei tää amerikka oo niin ihmeellinen.
  Ite olin vähän erilainen ennen lähtöä, ei siis mitenkään paremmalla tavalla todellakaan haha. En ajatellut yhtään lähtöä, mietiskelin välillä vaa että ainii kyl mä sit joskus lähen sinne, mut sit tuliki vähä liian nopeesti lähtö ja pakkailin siinä vikana yönä.. Niin ja en haluta loukata mutta ärsyttää kun joka asiaan pitää liittää toi vaihto juttu, "ostin tän ku meen vaihtoo", "pyysin tätä ku meen vaihtoo", "teen tätä ja tätä, koska oon menos vaihtoon".. nojooo toivottavasti älysit pointtini!
  Mutta toivottavasti vietät hyvän vuoden siellä, ja onneksi et odota mitään liikoja toivottavasti, nimittäin pikkukyliin useimmat joutuvat! :)

 • Mia
  Posted at 12:53h, 05 tammikuun Vastaa
 • Anonyymi
  Posted at 19:49h, 05 tammikuun Vastaa

  Oon itsekin elokuussa lähössä vaihtoon, mutta täältä missä asun lähtee suunnilleen 2 henkilö britteihin, joten meillä ei ole mitään whatsapp keskustelua. Harmittaa, koska mun mielestä semmonen olis just ihana!

 • Sara
  Posted at 00:58h, 06 tammikuun Vastaa

  Kai siitä nyt tulee puhuttua ja paljon kun ite oottaa ja jännittää sitä. Ei varmaan toisena ihmisenä tajua ilman samaa kokemusta miltä se ite asiassa tuntuu ja et ei sitä muuta aattelekkaan! Ihan ymmärrettävää et ei juuri muusta puhu. Ja tuosta et ei se amerikka niin ihmeellinen ole et jos siellä ei oo käynyt nii varmasti on! Mä oon ite kolme kertaa rapakon toisella puolen käynyt mutta edelleen joka kerralla sinne meno on vaa erilaista ja uutta, aina löytyy jotain ihmeellistä, niin iso ja erilainen maa se on. :) tsempit saralle lähtöön! Nauti nnäistä suomen keleistä ku vielä voit haha!

 • Anonyymi
  Posted at 05:10h, 06 tammikuun Vastaa

  It's not going to be easy. But it's going to be worth it! Trust me :-)

 • kiaaa
  Posted at 20:56h, 06 tammikuun Vastaa

  Voi vitsi että tekis mieli itekkin lähteä vaihtoon! Amiksessa kun oon nii ei se ois samanlaista tottakai, mutta pitää sitä joskus ainakin saada tuo Amerikka kokea! :) Mun kaveri lähti vaihtoon, sillon 2013 ja se sai tietää torstaina, että perjantaina on lähtö Amerikkaan, kun host-perhe olikin järjestyny! Toivottavasti sä saat sit tietää aikasemmin.

 • julia
  Posted at 23:06h, 06 tammikuun Vastaa

  Mäkin tulisin sunkaa samalle soft landingille, mutta exploriuksen kautta en päässyt koska minulla on suolistosairaus joka ei ole olut aktiivinen vuosiin – ja se estää pääsyni vaihtoon. pieni vitutus.

 • Anonyymi
  Posted at 22:01h, 07 tammikuun Vastaa

  Oisko mahollista että tekisit postausta sun joululahjoista tai ees muutamasta kivasta lahjasta mitä sait?:) luin askista jotain vittuilua just näihin lahjoihin liittyen, mut älä välitä niistä!

 • Anonyymi
  Posted at 16:10h, 08 tammikuun Vastaa

  could you write something in english, please? :)

 • Anonyymi
  Posted at 02:16h, 10 tammikuun Vastaa

  ^^ Oikeessa oot. Oon just nyt vaihtarin jenkeis ja onhan taa ihanaa mut ei todellakaan mitaa ruusuilla tanssimista :)

 • Anonyymi
  Posted at 23:49h, 12 tammikuun Vastaa

  Mee kattoo instasta tämmöne käyttäjä ku teesndictionary :b löyätkö tutun kuvan?

 • Anonyymi
  Posted at 14:31h, 13 tammikuun Vastaa

  Voisitko pliis vastailla näihin kommentteihin?
  Mulla olis viel sellaneb kysymys, et oliko se kielitesti helppo, mitä siin kysytään? Ja samoin se haastattelun enkku osio, oliko vaikee ja mitä puhuttiin? Haluisin mennä haastatteluun mutten tiiä uskallanko, mulla on enkku 9 mut en silti koe selviäväni siitä, jos vaikka meen ihan lukkopn tms xd Olis kiva jos auttaisit!

 • Liina
  Posted at 20:42h, 15 tammikuun Vastaa

  Oliko sulla muita syitä valita juuri jenkit kuin tuo high school spirit? :) Entä mitä mieltä olet esimerkiksi Jenkkien yhteiskuntaluokkaeroista yms asioista, joita monet eivät ajattele yleensä jenkeistä puhuttaessa? Mun paras kaveri on tällä hetkellä itse vaihdossa jenkeissä ja hän sanoi että on itseasiassa mukavempaa asua pienessä kaupungissa, jolloin on vähän turvallisempaa liikkua jne :)

 • Anonyymi
  Posted at 12:19h, 19 tammikuun Vastaa

  kannattaa käydä lukees Annikan vaihtovuodest Utahissa.Annika kirjottaa vaihtarin elämäst todenmukaisest ja avoimesti.oon ite lukenu tota blogia jo ihan alusta lähtien ja kyllä jotkut tekstit on saanu omat tuunteetkin pintaan!Suosittelen !:)
  http://annikaintheusa.blogspot.fi/

 • Cilla
  Posted at 19:30h, 19 tammikuun Vastaa

  ihana postaus Sara! itellä ku on samat fiilikset ni ymmärän miltä sust tuntuu :)

  http://www.exploringamericabycilla.blogspot.fi/

 • Anonyymi
  Posted at 22:18h, 19 tammikuun Vastaa

  Voi sara sä vaikutat niinniiin ihanalta! Niin täydellistä tuntuu sussa olevan kaikki, tyylitaju, mielipiteet, ulkonäkö…ja tätä samaa mieltä oon ollu sun blogin alotuksesta asti! Aktiivisesti seuraillu sun puuhia nää vuodet ja ihana kun pidät blogii vieläkin!
  Paljon onnea vaihtarivuoteen, tee siitä just sellanen mitä uskallat ees unelmoida!♡

  Mua kiinnostais tietää et mitä yleensä tilaat vapianosta, tai mitkä on sun lemppareita?:-)

 • Anonyymi
  Posted at 03:50h, 20 tammikuun Vastaa

  Oi että muistan ton odottelu ajan kun eilisen! Itseasissa lähtöpäiväkin on kun eilen vasta olisin tullu, mutta faktahan on se että täällä jenkeissä ollaan eletty jo se 5kk eli puolessa välissä mennään! Oi, että oon kade sulle.. Mä haluaisin vaan jäädä tänne ja elää mun loppu elämän täällä. Näin vaihtarin vinkistä, se aika menee aivan aivan aivan älyttömän liian nopeaa!
  Ja mä muistan kans, että ainut asia mikä oli päässä ennen vaihtovuotta oli vaan se vaihtovuosi, koska onhan se iso asia! Toivottavasti sulla menee kaikki hyvin ja löytyy hyvä perhe ja koulu! :)
  http://wiltsu-jenkeissa.blogspot.com/
  – usa vaihtari 2013-2014

 • sara
  Posted at 19:18h, 20 tammikuun Vastaa

  No siis oon kuullu niitäki ketkä vasta nyt talvella hakee, mutta ite hain sillä 9lk ja lukion ekan välisenä kesänä. Lähen joo exploriuksen kautta, ja se vaikutti vaan kaikista parhaimmalta järjestöltä mistä ei ollu oikee mitään negatiivista netissä. Tää on vaikuttanu tähän mennessä tosi hyvältä ja oon tosi tyytyväinen että en valinnu exploriuksen sijaa mitään muuta. Sä voit hakea eri järjestöjen kautta, sitte sulla on haastattelu joka ainaki exploriuksella on vanhan vaihtarin pitämä, ja siitä n.viikko ni tulee se kirje onko hyväksytty. Jos sä aikasin haet, ni mun ymmärtääkseni ei nyt ihan hirveen usein vaihtareita hylätä siinä alkuvaiheessa jos vaan paikkoja on jäljellä ja kaikki on muuten ihan fine. Toivottavasti sait ees jotain tästä vastauksesta irti, voit kyllä kysellä jos joku vielä mietityttää ni vastailen sit miten osaan :-) Kannattaa ottaa se askel ja lähtee jos vaa riittää rohkeutta!

 • Anu
  Posted at 20:30h, 20 tammikuun Vastaa

  Olipas hyvin kirjotettu teksti ennen vaihtovuotta, löydän tosi paljon omia fiiliksiä tuolta seasta ennen omaa lähtöä! :) Tällä hetkellä oon tosiaan täällä Amerikassa vaihdossa ja jo puolessä välissä mennää, 5kk takana ja 5kk vielä edessä, kääks! :D Kirjottelin just tästä puolessa välissä olemisesta ja fiiliksistä mun blogiin, joten käy kurkkaamassa jos kiinnostaa :) Muutenkin, jos joku juttu mietityttää, nii vastailen mielelläni! http://www.anu-usa.blogspot.com

 • sara
  Posted at 21:07h, 21 tammikuun Vastaa

  Hä, jos oot samanikänen kun mä niin ethän sä ole sinne lähtiessäs yli 18-vuotta? :o Mutta siis yleensä vaihtoon lähetään lukion kakkosella mutta tiiän muutaman jotka sinne nyt esim. lukion ykköselläkin on lähtenyt :-) Täytän siellä ite 18 koska oon syntyny tammikuussa, toisaalta tosi tylsää, mutta eiköhän sitte suomessa kerkee juhlimaa sen minkä kerkee kun tulee takasin, onhan toikin kokemus viettää ne siellä! Päätin että pakko yrittää ni ehkä mä siellä pärjään, ainaki toivottavasti hah! Yritän pitää, kiitos paljon :-)

 • sara
  Posted at 21:09h, 21 tammikuun Vastaa

  Joo exploriuksen vaihtari oon :-) Voi vitsi toi olis ihan surkeeta…onneks on meillä kokonaiset viis päivää!

 • sara
  Posted at 21:11h, 21 tammikuun Vastaa

  Viimekesänä, summerupin aikoihin laitoin hakemukset ja sen viikonlopun jälkeen oli haastattelu heti :-) No ei siitä aikasuudesta mitään haittaa oo, mutta tiiän kyllä niitäki ketä on hakenu nyt vasta talvella ja tänki vuoden puolella

 • sara
  Posted at 21:13h, 21 tammikuun Vastaa

  Onhan siellä sitte aluevalvojat jos jotain tulee ja muutenki ku vaa asennoituu siten että kyllä kaikesta selvitää ni eiköhän vielä ihan kunnossa tulla suomeen mukavan vuoden jälkeen :-) Vanhemmat maksaa, mutta itse esim. säästän rahaa sinne käytettäväksi, joululahjoja en edes viittiny juurikaan pyydellä, ja muutenki jatkan nyt täällä suomessakin samaa rataa mitä viimenen vuos, eli elän omilla tuloilla enkä porukoilta pyydä rahaa :-)

 • sara
  Posted at 21:15h, 21 tammikuun Vastaa

  Jos suhde selvii vaihtovuodesta ni eiköhän se sitte kestä melkeempä mitä vaan ;-)

 • sara
  Posted at 21:18h, 21 tammikuun Vastaa

  Voi vitsi! Tää mun blogi on kokoajan muuttumassa hiljalleen vaihtariblogiksi, ja valitettavasti se kun on nyt myös aika suuri muutos ja asia mun elämässä, niin siitä päivittelen tännekkin :-) Nautin kyllä suomesta vielä täällä ollessa mahollisimman paljon, mutta pakko se on myös valmistautua tulevaankin!

 • sara
  Posted at 21:20h, 21 tammikuun Vastaa

  Höh voi ei! Ihan outo että tommosesta on kiinni, nimittäin mullakin munuaistulehduksia oli yläasteella useita, ja nyt tulee paljon helpommin sitte jatkossakin, muttei se mun lähtöä estäny :o

 • sara
  Posted at 21:21h, 21 tammikuun Vastaa

  Joo semmonen olis tarkotuksena, vaikka nyt onkin jo siitä kuukaus!

 • sara
  Posted at 21:21h, 21 tammikuun Vastaa

  Haha, toi kuva on levinny ihan kaikkialle!

 • sara
  Posted at 21:22h, 21 tammikuun Vastaa

  Mulla on se eltis tulossa vasta nyt 27 päivä, muttei se haastattelun kielitesti ollu mitenkää kummonen, eikä se kuulema ihan hirveesti kuitenkaan vaikuta, lähinnä vaan semmonen suuntaa antava! Kyllä sä varmasti tolla enkulla siitä selviät!

 • sara
  Posted at 21:24h, 21 tammikuun Vastaa

  Voi, kiitos paljon! Tilaan vapianosta sen pastan jossa on kermaa ja kanaa ja pastaa, en nyt muista just sen nimeä mutta se ihan perus :-)

 • sara
  Posted at 21:29h, 21 tammikuun Vastaa

  Lueskelin just yks päivä sun blogia ja kävin vaa odottaa vielä innokkaammin sitä omaa vuotta jenkeissä! :-)

 • Anonyymi
  Posted at 10:12h, 22 tammikuun Vastaa

  En oo kyllä vähään aikaan törmänny yhtä tyhmään ihmiseen ku sinä..

 • Anonyymi
  Posted at 22:49h, 22 tammikuun Vastaa

  En oo toi edellinen kirjoittaja, mutta nimenomaan sen suhteen on vaikee selvitä siitä vaihtovuodesta ku kuitenki ei nää vuoteen omaa poikaystävää ja sitku siinä ehtii muuttua niin paljon ja kun et yhdessä kasvais ja muuttuis tän poikaystävän kans sit, nii ois siinä aikalailla erisuuntiin jo kasvettu :-/ tuohan siitä periaatteessa tekeekin sen ongelman jos on poikaystävä etku on kuitenki sit niin eri ihminen ku sieltä tulee verrattuna siihen ku sinne on lähetty :/ vaikka samalla tavallahan vois aatella kavereistaki et sitku tuut ni sulla ei oo yhtään kaveria ku oot kasvanu kaikkien kans eri suuntaan mut on se eriasia kuitenki ku kaverin kans ei tarttekkaan olla just niin samallainen ajatusmaailma yms :-) mut tsemppii sulle paljon sara! oot rohkee tyttö :-)

 • Anna
  Posted at 06:24h, 24 tammikuun Vastaa

  Huhuh, jopas sulla on paljon samoja fiiliksiä kuin mulla vuosi sitten! Varsinkin toi joulu, lähtö ja kaikki, mutta jotenkin ne kaikki hetket menee vain niin nopeasti ohitse, että on täysi työ keskittyä kaikkien ihanien muistojen mieleen tallentamiseen, kuin siihen ikävöimiseen! Myös tuo on totta, ettei sillä ole väliä missä sen vuoden viettää. Itse elän erittäin onnellisesti pienessä paikassa Wisconsinissa ja muutaman viikkoa sitten vietin ihanan viikon parhaan ystäväni luona Californian lämmössä. Kaikki oli muuten samanlaista, siellä oli vain enemmän palmuja ja se palmujen määrä ei sun vaihtovuoden laatuun vaikuta ollenkaan :) Tsemppiä tulevaan, tulet elämään yhtä sun elämän parasta aikaa myös nyt enne kuin sinne Amerikkaan asti selviät!

  http://anna-americandream.blogspot.com/

 • Anonyymi
  Posted at 21:37h, 01 helmikuun Vastaa

  Oi vitsi kuulostaa niin hienolle!! Ois niin unelma päästä vaihtoo :)eiks sua mietitytä se ettet pääse kokemaa Wanhoja suomessa tai ettet pääse oman ikäluokan kans "kokemaa" abi-vuotta?
  Ite yritän koko ajan miettii et oisko must tohon juttuu et voisin puhuu siit porukoille tms. Koska oon sillee aika ujo et en tiiä oisko must "ilmasemaa" itteäni siel tarpeeks jos tiiät mitä tarkotan :D ja tos haastis jutussakii menisin varmaa ihan lukkoo enkä tiiä mitä pitäis sanoo..

 • Anonyymi
  Posted at 19:18h, 24 helmikuun Vastaa

  Tuut ostaan sieltä ihan sikana. Siellä on niin paljon halvempaa ja ihan kaikkee löytyy! Itse olen käynyt nyt kolme kertaa 2 viikon reissuilla jenkeissä ja olen lähtenyt lähes tyhjän matkalaukun kanssa, mutta takaisin tullessa oli kriisi saada tavarat mahtumaan :D Suosittelen jättämään kaikki ylimääräiset tavarat Suomeen! Mutta se on kyllä eri asia kun menet sinne asumaan etkä lomalle… :)

 • Darja
  Posted at 17:19h, 26 helmikuun Vastaa

  Moi! Löysin sun blogin vast nyt ja haluisin tulla vinkkaamaan sulle pari juttua! Asuin ite Jenkeissä puol vuotta (tulin just pari kk sitten takasin) ja asuin just Washington DC:ssä ja käytiin jotain 6 kertaa NYC:issä koko aikana. Vaikka sanoit, että sulla ei ole odotuksia niin haluisin vaan vinkata, että nyt jälkeenpäin olisin ollut jossain muualla. DC:ssä on tosi paljon rikollisuutta ja köyhyyttä. Ja vaikka mulla oli ihania kavereita niin ei ne kauheesti ollut mun kanssa, koska niitä ei päästetty niin helposti ulos. Ja maksettiin pariinkin kertaan mun köyhän kaverin liput festareille koska sen vanhemmilla ei ollut rahaa. Tottakai koko juttu oli ihana kokemus ja sain tosi hyviä ystäviä enkä kadu, mutta ne kaveritkin myönsi, että jos olisin ollut Californiassa tai siellä länsi rannikolla niin nuoret saa kuuelma olla siellä enemmän ulkona ja hengailla. Tottakai tämäkin riippuu ihmisistä, mutta näin ne paikalliset DC:n nuoret mulle kerto. En ikinä ollut high school bileissä tai tehnyt mitään semmosta vaikka kuinka olisin halunnut. Mutta sulla ihan varmasti tulee olemaan huikee kokemus ja tsemppiä sinne! Opit engalnnin kielen ja saat ihania ystäviä :) Mun äiti siis oli siellä tössä joten siksi asuin siellä. Halusin vaan kertoa sulle tän mitä tiiän, kun tuut just viettämään aikaa NYC:ssä ja DC:ssä! :)

Post A Comment