VIIDENKYMPIN VIIKKO

Yhteistyössä Indiedays & Suomen Lähikauppa
Varmaan kaikki vähänkään mun blogia lukeneet tietää että ruoanlaitto ja leipominen on mulle vähän niinkuin harrastus. Siihen saa menemään rahaa vähän enemmänkin, mutta näin opiskelijalla sitä rahaa ei vaan ole niin paljoa käytössä. Pari kuukautta sitten mun elämä muuttu niin, että muutto yhteen poikaystävän kanssa sysäsi kaiken ruoanlaittoon kuuluvan homman mun harteille, sisältäen esimerkiksi kaupassa käynnit. Meillä onneksi hernekeitot sun muut halvat ja nopeat ruoat uppoaa molempien mahaan eikä niistä valita kumpikaan. Pakko kuitenkin sanoa ettei kumpikaan meistä tykkäisi hernekeittoa ja nuudeleita syödä päivästä toiseen. Meidän tilanne kuitenkin on sen verran hyvä, että toinen meistä on työssä käyvä toisen opiskellessa, eikä ruoan kanssa onneksi kuitenkaan tarvitse sen takia kituutella.
Saisin viikon ruokaostoksiin kulumaan helposti satasen, mutta haastoin itseni hommaamaan viikon ruokaostokset kahdelle 50€ budjetilla. 
P1070211
Mä olen huomannut käytännöllisistä syistä, että yksi isompi kauppareissu viikon alussa on todella kannattava. Tottakai maidon loppuessa sitä marssitaan hakemaan lähikaupasta lisää, mutta näin muuten niin, että isommat liha ostokset tehdään yhdellä kertaa miettien ruokia vähän pidemmällä aikavälillä. Ihanaa ruoanlaitossa on mun mielestä se, että niitä ruokia on syömässä joku toinen. Rehelliset mielipiteet kuulee joko heti ruokaa syödessä tai viimeistään siinä vaiheessa kun mietitään tulevan viikon ruokia. Yleensä sieltä tulee voitko tehdä sitä, se oli hyvää!-ehdotuksia, tai älä enää sitä, kokeile jotain muuta-ehdotuksia vastapainona. Meillä on kaksi päättämässä miten riisiä sillä kertaa keitetään, tai kumpaa maustetta käytetään, chiliä vai pippuria.

Tykkään todella paljon soveltaa erilaisia reseptejä, ja sillähän voi aika helposti kontrolloida myös rahapussin kevenemistä kauppareissun aikana. Keittiöstä tulee ulos aina erilaisia ruokia maulta sekä ulkonäöltä, jos edellisen viikon kalliimman lohipastan pääraaka-aineen vaihtaa vihanneksiksi seuraavalla viikolla, ja normaalin kerma kastikkeen sijaan molempiin pastoihin tekee alfredo kastikkeen ja hauduttaa pastan kasvisliemessä. Sillä saa vähän eksoottisemman ruoan aikaseksi normaaleista pastoista poiketen, mutta pastan valmistamisen hinta tippuu näin suurinpiirtein puolella.
P1110019
Mun ruoka-annokset usein on todella pieniä, mutta tällä toisella samassa taloudessa asuvalla lautasen koko tekee yleensä hieman tiukkaa. Meillä kuitenkin syödään päivässä 2-3 lämmintä ateriaa, sekä välipalojen lisäksi yleensä ihan reilut aamu- ja iltapalat. Lounas syödään koulussa (tai töissä), kotiin tullessa mikrossa lämmitetään edellisen päivän ruokia, ja uutta ruokaa tehdään sit illalliseksi vähän myöhemmin, ja illalla pitsaa, lämpimiä voileipiä tai mitä ikinä tuleekaan mieleen. Useimmiten isommat ruoka-annokset ovat siis ”se” juttu kun siitä riittää enemmän kuin vaan yhdeksi kerraksi.

Meijän lähäristä löytyy myös Lähileipuri-paistopiste. Mä olen ymmärtänyt, että nämä ovat yleistymässä kokoajan. Leipää meillä kuluu aika vähän, joten näitä paistopisteen tuoreleipiä ja viljatuotteita ylipäätäänsäkkin tulee yleensä ostettua ihan vaan muutama kappale kerrallaan, ja vasta tarpeen tullen käydä sitten hakemassa kaappiin lisää tuoretta.
P1060173

BROILERI-KASVIS RISOTTO

300g Broilerisuikaleita
2rkl Öljyä
3dl Riisiä
8dl Vettä
1 Kanaliemikuutio
 1pss Wok Classic vihanneksia
 1pss pakasteherneitä
1tlk säilykepapuja
Mausteita
Broilerisuikaleet ruskistetaan öljyssä pannulla. Kanaliemikuutio liuotetaan kuumaan veteen ja lisätään pannulle. Pannussa kannattaa siis olla korkeat reunat jotta kaikki neste mahtuu sinne. Lisätään joukkoon mausteet sekä riisi. Samaan aikaan toisella pannulla sulatetaan ja paistetaan herneet sekä wok-vihannekset lämpöisiksi. Riisin annetaan hautua kannen alla 20min välillä sekoittaen. Kun liemi on haihtunut lisätään herneet, vihannekset sekä pavut joukkoon.

Tämä resepti on todella helppo ja hyvä, sekä mun mielestä ihanaa vaihtelua niille perus ruoille mitä nyt pastoja ja keittoja viikottain meilläkin pyörii. Tästä riitti ruokaa hyvin kahdeksi päiväksi, ja jos normaaliruokaiset ihmiset tätä tekee niin reseptillä saa ruokaa varmaankin kuudelle. Tällöin hintaa annokselle tulisi about 1euron verran. Tällaisissa resepteissä kannattaa myös hyödyntää kausivihanneksia. Tottakai pakastin vihannekset on se helppo ja nopea valinta, mutta hevi-osastolla esimerkiksi kesäisin on kotimaisia vihanneksia tarjolla todella halvalla.
P1180125
Omiin ruoka kuluihin voi siis vaikuttaa monella eri tapaa ja näin saada niitä pienemmiksi. Ruoan laadusta ei kuitenkaan tarvitse tinkiä, se on tässä pääasia. Oletteko jo muuten kuulleet siitä, että lähikauppoihin, Siwaan sekä Valintataloon tuli loppiaisen jälkeen Frankin kanssa yhteistyössä toteutetut opiskelijoita suosivat alennukset opiskelijakorttia näyttämällä. 5% alennuksella ruokaostoksista kertyy vuodessakin ihan huomattava summa, jos vaikka nyt viikkobudjetti on 50€ luokkaa. Meillä sekä Siwa että lähivaltsu löytyy tosta tien toiselta puolelta, joten niissä tulee useimmiten poikettua ilman autoa.

Tähän kannattaa siis oikeasti panostaa, kelatkaa nyt kuinka paljon rahaa säästää vuodessa, jos pienillä muutoksilla saa kuukauden ruoka-ostoksia puolet halvemmaksi. Me itseasiassa päätettiin poikaystävän kanssa ottaa tämä tavaksi, ja ottaa tietty summa jonka yli viikon ruoka-ostokset eivät mene. Sillä säästöön jäävällä rahamäärällä saa sitten tehtyä vaikka mitä, eikä meidän ruokalista muutu tuoreesta, värikkäästä, monipuolisesta ja ravinteikkaasta ruoasta mihinkään muuhun paitsi halvempaan. Käykää tsekkaamassa lähikauppojen opiskelija-edut täältä, ja tehkää tekin niitä pieniä opiskelijan kukkaroa lohduttavia muutoksia.
$(document).ready(function() { ga(’a.send’, { hitType: ’event’, eventCategory: ’Post’, eventAction: ’view’, eventLabel: ’Anyday Nuts’ }); });


16 Comments
 • Avatar
  Anonyymi
  Posted at 16:20h, 19 tammikuun Vastaa

  Kelaa miten paljo säästää vuodessa, kun ei käy tommosis kalliis pikkukaupoissa, vaikka siellä olisikin tuo opiskelija-alennus.

 • Avatar
  Anonyymi
  Posted at 16:43h, 19 tammikuun Vastaa

  Paljonko sulla sitten meni rahaa tohon kauppareissuun? Alle 50e vaiko enemmän?

 • Avatar
  SIIRIT
  Posted at 17:20h, 19 tammikuun Vastaa

  Ruuanlaitto on kyllä niin kivaa! Ja sun reseptejä täytyy ehdoytomasti ottaa kokeiluun. Monesti oon katellu silmät sydämen muotosina, mutta jotenkin haluan aina koittaa kaikkea uutta ja soveltaa, niin että voi mahdollisesti tehdä myös postauksen.. Sillon ei oo ihan ihanteellista jos on aina suoraan joltain kopioitu.

  Hmm, vois joskus koittaa järkätä jotain bloggaajien ruoanlaittoiltaa yms!

  -ss

 • Avatar
  Dressed With Soul
  Posted at 17:41h, 19 tammikuun Vastaa

  What you cooked looks really yummy! We buy normally once a week the food we need for our family and this saves indeed much money :)
  xx from Bavaria/Germany, Rena
  http://www.dressedwithsoul.com

 • Avatar
  Anonyymi
  Posted at 18:16h, 19 tammikuun Vastaa

  Satasen viikossa??:D huhhuh sentään…

 • Avatar
  Anonyymi
  Posted at 14:32h, 20 tammikuun Vastaa

  Harvalla itsekseen asuvalla opiskelijalla on varaa (tai halua) laittaa 50€/vko ruokaan. Isoista kaupoista saa tuotteet Siwoja ja Valintataloja edullisemmin, että aika onneton on tuo alennus oikeasti ellei käytä pikkukauppojen ruokaostoksiin isoja summia :D

 • Avatar
  Anonyymi
  Posted at 10:25h, 21 tammikuun Vastaa

  Näyttää hyvältä toi pizza! Saisko siihen ohjetta ?:)

 • Avatar
  sara
  Posted at 14:32h, 21 tammikuun Vastaa

  Mutta tässäkin voi kelata niitä säästöjä erilailla. Jos vaikka esimerkiksi käy lähikaupassa kävellen, niin siinä taas säästää bensat :-)

 • Avatar
  sara
  Posted at 14:32h, 21 tammikuun Vastaa

  Mulla meni se 50€ ja hyvin me pärjättiin!

 • Avatar
  sara
  Posted at 14:33h, 21 tammikuun Vastaa

  Voi vitsi toi ruoanlaittoilta kuulostaa ihanalta, mä niiiin olisin mukana ;-)

 • Avatar
  sara
  Posted at 14:33h, 21 tammikuun Vastaa

  Thanks!

 • Avatar
  sara
  Posted at 14:35h, 21 tammikuun Vastaa

  Jos satsaa esimerkiksi tuoreisiin ja vaikka kalaan, niin ihan hyvin siinä saattaa mennä se satanen viikossa. En näe tossa nyt sen kummempia ihmeteltäviä :-)

 • Avatar
  sara
  Posted at 14:38h, 21 tammikuun Vastaa

  No jos mä itsekseen asuisin niin pärjäisin helposti alle 50€ koko viikon, toi nyt vaan oli esimerkkinä meiltä kahdelta, kun toi parempi osapuoli syö kaiken lisäksi vielä aivan hirveästi. Mun ruokamäärillä pärjäisin varmaan koko viikon 15€, ja silloinkin söisin ihan hyvin. Ja niinkuin tuolla ylhäälläkin mainitsin, niin niitä säästöjä voi keräillä eri tavoin, jotkut käy isommissa kaupoissa, jolloin meidän kohdalla mukaan ostosten hintaan lisättäisi bensamaksu. Valtsussa taas on monesti hyviä tarjouksia, ja niitä kun tsekkailee nii pääsee kyllä halvalla :)

 • Avatar
  sara
  Posted at 14:42h, 21 tammikuun Vastaa

  4dl hanakuumaa vettä, sinne kaks pussia kuivahiivaa ja ne sekottaa keskenään, sitte lisää sinne tl suolaa, tl sokeria, 4rkl öljyä ja 5dl jauhoja. Seuraavaksi altaaseen kuumaa vettä ja laittaa taikinakupin sinne turpoamaan. Annoin olla siellä about 45min ja lisäsin oliskohan 3-4dl lisää jauhoja sillee ettei se tartu enää sormiin. Vaihoin uuden kuuman veden altaasee ja laitoin uudet 15min sen turpoamaa ja sit vaan laitoin päälle paseerattua tomaattia, jauhelihaa, kinkkua, ananasta, tomaattia yms mitä nyt mieleen tuli :-) uuniin kiertoilmalle 225asteeseen about 30min ja toiseen lisäsin päälle vielä rucolaa kun sain uunista ulos. Tolla ohjeella tulee tosiaan kaksi pitsaa, mutta ton pohjan reseptistä tuli uus pitsalemppari!

 • Avatar
  Suvi
  Posted at 15:30h, 21 tammikuun Vastaa

  mistä toi ruskea korttilompakko? :)

 • Avatar
  Anonyymi
  Posted at 07:43h, 23 tammikuun Vastaa

  Tykkään panostaa hyviin raaka-aineisiin ja syödä mahdollisimman monipuolisesti, siksi seuraan tarjouksia ja käyn yleensä useassa kaupassa hakemassa ruokatavarani. Kiva kuitenkin, että jos jotain sattuisi tarvitsemaan pikaisesti, niin saa vähän alennusta myös näistä lähikaupoista. :) Mieluummin silti kävelen tai pyöräilen lidliin tai prismaan kunnon ostoksille, vaikka kilometrejä tuleekin monta.

Post A Comment