Q&A; EXCHANGE YEAR

Miten vaihto vaikutti sinuun? Muutuin todella paljon ihmisenä! Osaan nähdä asiat nykyään ihan eri valossa ja arvostaa sitä mitä mulla on. Tottakai mä myös aikuistuin vuoden aikana poissa vanhempien luota, onhan se nyt ihan sanomattakin selvää. Musta tuli semmonen strong independent woman, heh kyllä te tiedätte!
Oletko onnellisempi Suomessa kuin Amerikassa? Uskallan väittää että onnellisuus näillä molemmilla mantereilla on ollut mulla aivan erilaista. Jenkeissä kaikkien uusien asioiden kokeminen toi sellasta onnea, ja siellä onnellisuus oli just sitä uusien paikkojen näkemistä ja matkustamista. Musta tuntuu taas sitten että täällä Suomessa olen onnellinen kaikista läheisistä ihmisistä ja siitä vapaudesta mikä mulla on.
Mitä asioita kaipaat vaihdosta/Amerikasta? Host-perhettä ja kavereita ei nyt tässä lasketa, niiden kaipaaminen on itsestään selvää. Mutta kun mä olin siellä niin kaipasin Suomen kouluruokaa ja ruisleipää. Nyt taas täällä ollessa mulla on ikävä kaikkia jenkkiruokapaikkoja. Muutenkin kaikki sellaset ”wooooow”-fiilikset mitä sain kun kiivettiin arches-kansallispuistossa noiden kaarien päälle, tai vaikka kun olin patikoinut viisi päivää jenkkien lower 48 osavaltioiden korkeimmalle huipulle Californiassa. Sitä fiilistä minkä onnistumisesta, taistelemisesta ja kärsivällisyydestä sai!
Onko jotain minkä olisit halunnut vielä kokea Amerikassa? No olihan siellä nyt vaikka mitä! Roadtripit jenkkien halki ja monien eri paikkojen näkeminen, mutta mun host-perhe antoi mulle oikeastaan enemmän kuin mitä mä olisin edes voinut toivoa, niin noi kaikki muut mitä mä olisin halunnut kokea jää niille reissuille kun mä sinne matkaan tulevaisuudessa.
Oletko vielä paljon yhteydessä jennkiläisiin ystäviisi/perheeseesi? Oikeastaan päivittäin. Saan sieltä kavereilta snäppejä ja skypetellään ja jutellaan aina välillä. Perheenkin kanssa jutellaan aina välillä kuulumisia.
Muistan että puhuit joskus että jenkki perheesi muuttaisi suomeen tai ainakin harkitsi sitä niin ovatko he jo muuttaneet tai aikovatko muuttaa? Ne muutti loppuvuodesta toiseen kämppään siellä jenkeissä, ja pakko sanoa että mulla ei ole mitään hajua siitä mitkä niiden suunnitelmat nyt on ton kanssa.
Oletko suunitellut matkaa jenkkeihin näkemään ystäviäsi? Olen olen!
Nyt sun palattua takaisin Suomeen, löydätkö itses koskaan ajattelemasta englanniksi tai vaikka miettimässä jotakin hintaa dollareina? En oikeastaan, mutta löydän itteni kuuntelemasta leffojen tai sarjojen puhetta enkä niinkään lue sitä tekstiä!
Voisitko sanoa vaihtovuoden oleneen paras vuosi ikinä? Voin sanoa, sitähän se olikin!
Oletko onnellinen että lähdit vaihtoon vai kadutko sitä? En ole katunut sitä kertaakaan. Tottakai aina välillä tulee mieleen se, että vaihtovuoden takia mun koulusta valmistuminen venyi vuodella, mutta oli se kyllä sen arvoistakin!
Toivoitko missään vaiheessa voivasi jäädä USAan? Toivoin kyllä, mutta eiköhän sille USAhan muutolle tule vielä oma hetki jos on tullakseen.
Koitko paljon koti-ikävää ja milloin ensimmäisen kerran? Todella vähän. Mun ainoa kunnon koti-ikävä oli 23.joulukuuta, ja itkin siinä pari tuntia kun toi joulun vietto osui vähän niinkuin suoraan vasten kasvoja. Kyllä siitä selvittiin ja onneksi pärjäsin noin vähällä!
Miten sulla on mennyt nyt suomalaisessa koulussa jenkkivuoden jälkeen? Alkuun meni aika laiskasti, mähän olin vaan leikannut, liimannut ja värittänyt jenkkikoulussa viimeisen vuoden. Siinä tajusi kuinka tämän koulun eteen täytyy oikeasti tehdä vähän enemmän töitä eikä vaan pyöritellä peukaloita, ja kyllä tässä on moni mua joutunut tsemppailemaan ja patistamaan.
Onko mitään asioita, joista koet jääneesi paitsi jenkkivuotesi vuoksi? En oikeastaan osaa ajatella asiaa tolta kantilta, nimittäin jos mä jäin jostain yhdestä asiasta paitsi, niin ansaitsin siihen tilalle kymmenen muuta jotka mä sain kokea.
Tuliko sulle vaihtarikiloja? Ei mitenkään pahasti, ehkä kilo tai pari. Kävin heti paluun jälkeen hakemassa lääkäriltä lapun ajokorttia varten ja mitattiin siellä paino. Nyt taas kävin uudestaan lääkärillä ja mitattiin paino tälläkin kertaa, niin paino oli tippunut sen 5kg. Eli ihan semmonen normaali mitä siellä joku stressi tai vähän erilainen ruoka saattaa aiheuttaa, mutta sitten kun palaa takasin kotiin niin kilot lähtee vaikka mitään ei tekis.
Oliko vaikee totuttautua jenkkiruokaan, tai tuliko siinä jotain haasteita? Mun perhe söi aika vähän lihaa, ja olihan se aika totuttelu. Tein monesti itse sitten jotain liharuokia tai kokkailin perheelle. Käytiin myös aika usein sairaalassa syömässä (hyvää ja terveellistä kotiruokaa valmistettu siellä sairaalan keittiössä) niin sain siellä sit valittua lihaa tai kalaa kun muut söi hampurilaisia.
Koetko että jos olisit ollut vaihdossa vain puoli vuotta niin sulta olisi jäänyt jotain kokematta, tai ”vuosi” olis jääny ns. kesken? Koen. Musta tuntuu että sen alun puolen vuoden jälkeen olin vasta kunnolla kerennyt sopeutumaan sinne, ja jos siitä olisi heti lähtenyt menemään niin olisin varmaan ajatellut sen alun puolivuotisenkin olevan vähän turha. Omakohtainen mielipide siis, joillekkin se puolivuotinen sopii paljon paremmin kuin vuoden vaihto.
Miten hyvä olit englanninkielessä enne vaihtoon lähtöä? Oli mun englanti silloinkin ihan hyvää, mutta parantuihan se myös kovasti sen vuoden aikana!
Tuliko koskaa hetkiä, jolloin ei ymmäretty mitä yritit sanoa? Ei oikeastaan. Kyllä mä aina sain sanottua sen mitä oli tarkoituskin.
Piditkö päivittäin yhteyttä suomeen ollessasi vaihdossa? Pidin, enkä omalla kohdalla nähnyt sitä huonoksi vaihtoehdoksi! Sitähän suositellaan, että yhteydenpito olisi ainakin aluksi todella vähäistä, mutta mulla se vaan autto ettei koti-ikävää edes ilmennyt. Sain kuulla kokoajan kaiken olevan hyvin, mutta pystyin silti elää jenkkielämää ihan täysillä tehoilla.
Petyitkö johonkin vaihtovuodessasi? En pettynyt. Se oli oikeastaan just sellainen kokemus minkä kaikki vaihtoon lähtijät varmaan haluaisi, ainakin itse oon tosi tyytyväinen siihen miten kaikki asiat siellä päässä meni!
Oletko jälkikäteen katsottuna tyytyväinen siihen, että lähdit vaihtoon just Jenkkeihin? Todellakin! Olisihan vaihtovuosi vaikka Ausseissa ollut siisti myöskin, mutta mä kun olin just jenkkeihin halunnut pitkään niin en mä nähnyt oikeastaan edes siinä muita vaihtoehtoja.
Olisiko jokin muu osavaltio kiinnostanut ehkä enemmän kuin Utah? Ei! Se oli mahtava paikka viettää vaihtovuosi. Sain kuitenkin matkustaa ja nähdä niin paljon eri osavaltioitakin, etten mä olisi vuotta halunnut muualla viettää.
Mikä oli parasta koko vaihtovuodessa? No tähän kysymykseen mä en millään voi vastata! Koko vuosi itsessään oli parasta, ihan oikeasti! Las Vegasin Casinot, Californiassa Mt.Whitneyn huipulle kiipeäminen, the Great Salt Laken upea maisema, crossipyörillä ajelut, jenkkitanssiaiset ja high school, mahdollisuus käydä Hawaiilla, pitkät roadtripit perheen kanssa, häät, kaverit, KAIKKI!
Näitkö sun unet englanniksi? Aina välillä, ja mietinkin asioita monesti englanniksi.
Minkä järjestön kautta lähdit vaihtoon & suosittelisitko kyseistä järjestöä? Mä lähdin Exploriuksen kautta, ja vastaanottavana mulla oli ASSE. Mulla ei ollut kummankaan järjestön kanssa mitään ongelmia, eli omien kokemusten perusteella voin Exploriusta suositella!

Jos jäi vielä jotain kysyttävää niin laittakaa kommenttia, vastailen niihinkin!


12 Comments
 • Avatar
  Anonyymi
  Posted at 11:40h, 24 helmikuun Vastaa

  Tosi kivasti kirjoitettu tää postaus, jotenkin erilaista tekstiä kuin sun aikaisemmissa postauksissa. Selkeempää ehkä? Sara oot ihana!

 • Avatar
  Inka Sikanen
  Posted at 13:29h, 24 helmikuun Vastaa

  Ihana kuulla, että sulla oli huippu vuosi! Itse olin kans vaihtarina jenkeissä viime vuoden ja mulla oli kans aivan huippu vuosi. Voin myös samaista siihen, kun sanoit vaihtovuoden ollen paras vuosi ikinä. :)

 • Avatar
  Anonyymi
  Posted at 13:30h, 24 helmikuun Vastaa

  En tiedä miksi mutta mulle jäi aikoinaan se kuva että sulla ei ollut kivaa siellä vaihdossa. Tai ehkä se sit meni niin että ne positiiviset asiat jäi sulta silloin raportoimatta kun vaikeuksista oli helpompi kirjoittaa. Sun ASKissa esimerkiksi toi Hawaii-reissu oli muistaakseni mielestäsi turha koska et saanu hengaa rannalla tai muutenkaan mennä vapaasti vaan kaikkialla oli "pineapples! pineapples" joiden perässä perhe juoksi. Samoin sit ne ekat tanssiaiset jotka ilmeisesti jäi välistä ja jäit kotiin kun deitti oli jotenkin mokannut käytöksellään asiat. Ja just toi et koulunkäynti oli enemmänkin askartelua ja ihmiset suht. ahdasmielisiä esimerkiksi ihmisoikeuksiin (homoparit) ja politiikkaan liittyen. Noi jäi mulle mieleen sun vaihtovuodesta ja siitä mitä sieltä kirjoitit :) Mutta ilmeisesti loppua kohden asiat parantuivat ja tietenkin aika kultaa muistot ja on tarkoituskin että loppujen lopuksi kokemuksista ja vaikeuksista kasvaa ja jää jäljelle hyvä mieli.

 • Avatar
  Anonyymi
  Posted at 16:34h, 24 helmikuun Vastaa

  joo mäkin olisin halunnu kuulla näistä asioist just enemmä!

 • Avatar
  sara
  Posted at 11:04h, 25 helmikuun Vastaa

  Ihana kuulla!! :-)

 • Avatar
  sara
  Posted at 11:06h, 25 helmikuun Vastaa

  Varsinkin näin jälkikäteen kun siellä sattuneet negatiiviset jutut oli niin minimaalisen pieniä koko vuosi tuntuu aivan mahtavalta kun sitä ajattelee :-)

 • Avatar
  sara
  Posted at 11:18h, 25 helmikuun Vastaa

  No nyt oot kyllä ihan hakoteillä! Tottakai siellä tuli sitä takapakkia myös, mutta yksien epäonnistuneiden tanssiaisten tilalla mulla oli reissu "etelään" ja varmaan viidet hauskat tanssiaiset. Hawaii oli pieni pettymys aiempien odotusten takia, mutta nyt siihen on suhtautunut ihan eri tavalla. Mä pääsin käymään tulivuorien sisällä, liukumaan vaijeriradoilla vesiputouksessa yms. Päätin jo tolloin että lähden sinne joskus uudestaan ja vietän juurikin sen rantaloman minkä mä halusin, mutta ompahan ainakin kaksin verroin kokemuksia, varmasti reissut tulee olemaan täysin erilaiset. Se rento koulunkäynti ei ollut mulle mikään negatiivinen juttu koko vuodessa, kunhan vaan naureskelin kuinka helpolla siellä, Utahin koulujärjestelmän huonotasoisimmassa koulussa ihmiset valmistuu. Ja toi ahdasmielisyys johtuu varmaan siitä että monet näistä ihmisistä ei ollut käynyt puolta tuntia sen kaupungin rajojen ulkopuolella. Siellä oli vähän niinkun sellanen "kirkko opettaa eikä kokemuksia keräillä" meininki joillain, johon mä taas en osaa samaistua :-) Vaikka ihmiset ei osanneet nähdä asioita samalta kantilta kun mä, niin ei siinä mitään koska en mäkään osannut nähdä niitä asioita niin kuin he. Olihan siellä paljon niitä ketkä ajatteli että sä itse päätät oletko homo ja näin pystyt myös kääntää katkaisimesta homouden päälle tai pois jos niin haluat. Heidän kanssa sai taistella ja vääntää rautalangasta että en mä nyt ihan usko että se menee niin, mutta oli he silti mulle tärkeitä ihmisiä :-) Mun vuosi oikeasti oli ihan mahtava ja hassu että sulle on jäänyt vaan noi negativiset asiat mieleen. Mun vuosi oli upeista upein kaikkien reissujen ja mahdollisuuksien takia mitä mulle siellä aukesi!

 • Avatar
  Anonyymi
  Posted at 21:56h, 25 helmikuun Vastaa

  milloin sulle löytyi host-perhe?

 • Avatar
  Veera SP
  Posted at 14:22h, 26 helmikuun Vastaa

  Tosi kiva postaus! Tätä oli tosi mielenkiintoista lukea! :-)

 • Avatar
  Anonyymi
  Posted at 20:42h, 26 helmikuun Vastaa

  Aloit seurustella vasta palattuas suomeen? Ja heti muutitte yhteen jos oikein ymmärsin? Niin tunteeko sun mielestä noin kuukaudessa ihmisen jo tarpeeksi hyvin yhteen muuttoa varten? Vai mitä mieltä oot siitä:)

 • Avatar
  :)
  Posted at 20:44h, 28 helmikuun Vastaa

  Mitä ajattelit Suomesta ennen ku lähit vaihtoo ja ajatteletko vielä samalla tavalla vai onko mielipiteesi Suomesta muuttunut?

 • Avatar
  :)
  Posted at 20:45h, 28 helmikuun Vastaa

  Mitä ajattelit Suomesta ennen ku lähit vaihtoo ja ajatteletko vielä samalla tavalla vai onko mielipiteesi Suomesta muuttunut?

Post A Comment