FIILIKSET NYKYPÄIVÄN BLOGIMAAILMASTA

Mielessä on ollut jo hetken aihe, mistä oon halunnut tulla puhumaan teille. Sivuutin tätä jo hieman muutama postaus taaksepäin, mutta koska asiasta on vaihdettu pitkiä whatsapp-keskusteluita ja facetime-puheluita blogikollegojen kanssa, voisi tästä kirjoittaa jo oman postauksenkin. Tällainen pieni illan höpöttely siis tulossa, joka avaa ehkä vähän enemmän omia ajatuksia tietenkään kenenkään työtä ja panostusta vähättelemättä!

Mun historia bloggaajana on aika pitkä. Tätä hommaa on tehty jo vuosia eri blogi osotteiden alla, vaikka siirryin vasta vuosi sitten maaliskuussa Indiedaysin alle. Tottakai se boostasi hommaa aivan uudella tavalla ja on vakavoittanut tätä kirjoittamista ainakin omalta osalta. Esimerkiksi kesälomalla ainoa ”huoli” oli blogi, enkä pystynyt käydä nukkumaan ennen seuraavan päivän postauksen hiomista valmiiksi. Postauksia syntyi silloin aivan eri tavalla verrattuna nykyiseen. No nyt blogin vastapainona on vielä pari kuukautta koulu ja itseasiassa tämän viikon jälkeen olen suorittanut mun urakan ylioppilaskirjoitusten osalta. Koska intoa riittäisi, on harmi että aika tai voimat ei meinaa aina antaa periksi. Bloggaamiseen kuluu huomattavasti enemmän aikaa kuin monet siellä ruudun toisella puolella voikaan edes kuvitella. Postauksen suunnittelu, toteutus, jälkikäsittely, valmistus ja julkaisu jo itsessään vie päivästä tunteja, mutta tämän ohella on vielä sähköposteihin vastaamisia, laskutuksia sun muita. Keskustelupalstoja lukeneena bloggaus ei monien teistä mielestä käy työstä, vaikka todellisuudessa tätä varten voi käyttää melkeempä kokonaisia työpäiviä. Onnekkaan musta tekee tosiaan se, että mulla on mahdollisuus elättää itseni työllä, josta mä pidän aivan hurjasti.

Se ei tietenkään riitä, että mä olen itse kehittynyt bloggaajana. Myös koko blogimaailma on kehittynyt viimeaikoina. Jotkut ajattelee, että parempaan suuntaan, toiset taas ei. Yhä useamman blogin kohdalla tuntuu, että lukisi naistenlehden artikkelia kuin blogia. Tämä toki on hienoa, että sisältö on visuaalista ja nättiä, mutta esimerkiksi musta ei vain olisi siihen. Musta ei olisi julkaisemaan pelkkiä huoliteltuja flat lay-kuvia blogiin aamukahvista, kun samassa kuvassa näkyy saman väriskaalan esineitä huonekasvista huulipunaan.

Mä pidän siitä, että omassa blogissa on alusta lähtien ollut todella vapaa kaava – julkaisen mitä huvittaa. Täällä on näkynyt asukuvia, täällä on näkynyt kosmetiikkaa, täällä on näkynyt elämän iloja sekä suruja. On ruokaa, on sisustusta, on puhelinkuvia ja jatkossa tulee olemaan vielä enemmän hyvinvointiakin. Todella rönsyilevää, mutta se olen minä. Tämä on tuonut monilta teiltä positiivista kommenttia ja on todella ihana kuulla että tekin tykkäätte.

”Onnekkaan musta tekee tosiaan se, että mulla on mahdollisuus elättää itseni työllä, josta mä pidän aivan hurjasti.”

Blogien suosio on hiipunut ehkä vähän vlogien varjoon ja monet lukijat on hypännyt juurikin näiden liikkuvien videokuvien pariin. Mä en itse ole päässyt mukaan tohon hössötykseen, en videoiden katsojana yhtään enempää kuin niiden tekijänäkään. Erilaiset my day-videot voisi helposti sopia mun blogin sisältöön jossain vaiheessa, mutta ainakin säännöllinen panostus säilyisi silti blogissa.  Tämä blogimaailman muuttuminen ammattimaiseen suuntaan luo tällaiselle oman tien kulkijalle paljon kysymyksiä mieleen. Tietynlainen täydellisyyden tavoittelu tuntuu olevan sekä blogeissa että muualla sosiaalisessa mediassa tällä hetkellä pinnalla. Tuntuu hassulta, että Instagram feedin kuvien yhteensopivuutta tarkastellaan nykyään niin monin eri keinoin ja niissä vallitsee monesti tietynlainen väriskaala. Älkää ymmärtäkö mua väärin, on upeeta nähdä kuinka jotkut tekee asioita päämäärätietoisesti blogin ja sosiaalisen median eteen, mutta mä kaipaan sitä aikaa, kun blogit ja sosiaalisen median julkaisut oli spontaaneja.

Instagram myötäilee monilla blogin linjaa ja Snapchat sit taas on se kanava, jossa elämän tilanteita jaetaan vähän vapaammin. Some tarjoaa inspiraatiota ja mä suorastaan rakastan sitä. Mä rakastan, että asuvinkkejä saa helposti, nopeasti ja ilmaiseksi sosiaalisen median kautta ja reissu kuvia seuraillaan ainakin täällä aina todella aktiivisesti. Mutta silti, spontaanisuus!

Oman blogi historian alussa asukuvat otettiin pihatiellä ja blogit oli persoonallisempia. Nyt melkein mihin tahansa blogiin klikkaakaan, on sisältö ehkä pelottavan samanlaista ja täydellistä. Tottakai sisältö voi olla laadukasta ilman sitä täydellisyyden tavoittelua, mutta persoonallisuus puuttuu. Nykyään lukijoita saatetaan kalastella monin keinoin ja blogia tyrkytetään esille. Onhan se kiva nähdä seuraajien kasvavan, mutta tämä samalla vie ihmiseltä pois yksityisyyttä. Yksityisyys on varsinkin viimeaikoina ollut mulle todella tärkeää ja toivon, että lukijat blogin toisella puolella ymmärtäisi asian samalla tavalla.

Vähänkään isommat lukijakunnat omaava blogi vie itsensä julkisuuteen ja monet ihmiset käsittävät tämän asian hieman väärin. Vaikka toisen menestys ei yleensä ole muilta pois, nähdään se silti pahana asiana, ja bloggaajaa lähdetään yhdessä tallaamaan alas tilaisuuden tullen. Ja ”tilaisuuden tullen” meinaa hetkeä, kun joku saa päähän ettei bloggaaja yhtäkkiä olekaan ihmisenä yhtä arvokas kuin hän itse.

Työsuhteita yritetään sabotoida, tulevaisuuteen pyritään vaikuttaa ja hänen ihmissuhteet on yhtäkkiä julkisia ihmissuhteita, jotka monesti arvostellaan ja ruoditaan läpi pienimpääkin yksityiskohtaa myöten. Nyt mentiin postauksen aiheesta ehkä hieman sivuun.

”Ja ”tilaisuuden tullen” meinaa hetkeä, kun joku saa päähänsä, ettei bloggaaja yhtäkkiä olekaan ihmisenä yhtä arvokas kuin hän itse.”

Vaikken itse ole millään lailla halukas muuttamaan blogin sisältöä muotilehtimäisempään suuntaan, luo tämä silti jonkinlaiset paineet ja vähemmyyden tunteen. Kun osa blogin seuraajista on hävinnyt vlogien suuntaan ja enemmän on näitä blogeja harkitusti mietityllä sisällöllä niin miettii pakostakin, olisiko kiinnostavuuden vuoksi ”pakko” ottaa jonkinlainen ryhtiliike ja muuttua muiden mukana. Siinä tilanteessa nämä turhanpäiväset löpinät jäisi pois ja ehkä se silmätikkuna oleminen jäisi, kun ei enää olisi niin paljoa asioita mitä blogin ulkopuolella voisi spekuloida.

Haluan tietää teidän mielipiteen, toivottavasti tämä aihe herättäisi kommenttia myös kommenttiboksin puolella. Mitä ajatuksia blogimaailman muuttuminen herättää teissä? Mistä tykkäätte ja mitä kaipaatte. Edelleen saa antaa mulle risuja ja ruusuja, otan niitä todella mielelläni vastaan.

Ja koska nyt blogihommista on puhe, ajattelin vinkata tänne loppuun mun olevan ehdokkaana vuoden tyylikkäin-kategoriassa Indeidays Blog Awardeissa! Ihan hullua, sillä samassa kategoriassa mun kanssa ehdolla on todella tasokkaita blogeja ja kilpailu on varmasti kova. Jos siis ajattelet, että multa saa inspiraatiota vaatekaappiin, sisustukseen, päivän meikkiin tai koet vaikka ruokapostaukset inspiroivina, niin käy antamassa mulle äänesi TÄÄLLÄ! Pääsin viime gaalassa todella hyville sijoituksille ja fiilikset oli todella yllättyneet ja iloiset.

Mä olen todella kiitollinen kaikista äänistä, joista olette laittaneet mulle kuvia jo ennen kuin mä olen missään ilmoittanut ehdokkuudestani. Äänestämään pääsee myös klikkaamalla tämän postauksen kuvia ja mut löytää joko tyylikkäin-kategorian alta tai kirjoittamalla Sara Ollila hakukenttään.


16 Comments
 • Avatar
  Jasmin
  Posted at 19:00h, 21 maaliskuun Vastaa

  On toisaalta surullista, että blogimaailma muuttuu. Oon aina itse tykännyt lukea lähinnä blogeja, joiden kirjoittajiin voi samaistua ja jotka elää sitä tavallista arkea mitä itsekin. Ei mulla kiinnosta ne silotellut kuvat ja miljoonat ilmaiseksi saadut jutut, ravintolaillalliset yms. Mulla kiinnostaa sen kirjoittajan ajatukset ja arkiset kuulumiset, joista saa ehkä jopa vertaistukea omaan elämään. Välillä tottakai kaikki tarkkaan mietitty on kaunista ja inspiroivaa, mutta mulla ainakaan se ei ole sitä mitä blogilta pääpainoisesti haluan, kun sitä luen. Menneisyyden blogit oli parhaita, huonoja salamalla otettuja kuvia, takkutukkia yökkäreissä jne…!

  • Avatar
   Katja
   Posted at 18:50h, 27 maaliskuun Vastaa

   En voisi olla enempää samaa mieltä sun kanssa!

 • Avatar
  Kata
  Posted at 19:42h, 21 maaliskuun Vastaa

  Sait ääneni Sara :) Oot huikee mimmi! <3

  • Avatar
   saralovesyou
   Posted at 21:41h, 24 maaliskuun Vastaa

   Ihana Kata! <3 Kiitos!

 • Avatar
  M
  Posted at 19:48h, 21 maaliskuun Vastaa

  Musta sun blogi on hyvä tälläsenä sun laisena, vähän rönsyilevänä :-) Nykyisin suurimmasta osasta blogeista etsin ite vaan erilaisia vinkkejä kosmetiikasta, muodista tms. ja esimerkiksi arvioita eri nettikaupoista. Sitten erikseen on blogit, joissa useimmiten on vähemmän lukijoita, mutta enemmän omia ajatuksia ja mielipiteitä. Nää blogit kertoo usein oikeesta elämästä eikä siitä, kuinka käytiin työreissulla Pariisissa viidettä vuoden sisään. Sun blogissa on mielestäni tällä hetkellä hyvin kumpaakin!

 • Avatar
  Sini
  Posted at 22:31h, 21 maaliskuun Vastaa

  Heippa,

  me vasta tavattiin vähään aikaa sitten ja en oikeen kunnolla ollut vielä eksynyt lukemaan blogiasi, mutta tää teksti oli pakko vilkaista kun oman blogin reunasta bongasin. Oon lukenut muiden mielipiteitä tähän aiheeseen liittyen, mutta oon aina ollut hieman eri mieltä. Tätä lukiessa tuli sellainen olo, että go Sara :D monet tekevätkin nykyään todella sliipattua sisältöä, ja ehkä heittäytyvät aidommiksi juuri siellä snäpissä, mutta itsekin tykkään sekoittaa omassa blogissa nimenomaan vähän kevyempää fiilistä, tekstin ja kuvien suhteen, ja välillä panostaa enemmän, tuo eläväisyyttä :) kukin tietenkin tyylillään, ja bloggaamisessa ja somettamisessa onkin nimenomaan se hienous, että kaikki saa tehdä omanlaista sisältöä, mutta itse samaistuin tähän sun tekstiin! Samaa olen itsekin miettinyt, että ei kyllä jotenkin osaa asetella sänkyyn tarjoittimelle aamupaloja kukkineen päivineen, koska se ei vaan ole mun arkea…

  En nyt jokaiseen kohtaan takerru erikseen, mutta tosiaan ihana teksti ja täyttä asiaa! :)

 • Avatar
  Katja
  Posted at 23:15h, 21 maaliskuun Vastaa

  Oon itsekin miettinyt aihetta paljon kun tää on ollut niin pinnalla, ja tajunnut siinä samalla että vaikka luen paljon blogeja, jokaisessa niistä se bloggaajan oma persoonallisuus tulee läpi ja sen takia lähinnä juuri niitä blogeja seuraankin :) jos haluan nähdä vain nättejä kuvia tai lukea pelkkiä kosmetiikkavinkkejä voin lukea cosmon tai selailla instagramia, blogeissa mulle SE juttu on se että pääsee seuraamaan kiinnostavan ihmisen elämää suht lähietäisyydeltä ja sisältö on monipuolista ja aitoa ja itse valikoitua (ei pelkkiä yhteistöitä, vaikkei niissäkään mitään vikaa ole). Eli bloggaajan oman persoonan näkyminen blogissa on just se jutun juju! Siksi sun ja annikan blogit onkin mun lemppareiden listalla :-)

 • Avatar
  SofiaEmilia
  Posted at 07:39h, 22 maaliskuun Vastaa

  Oon aina tykännyt sun blogista just sen vuoksi, että tää on tällainen rönsyilevä – hyvällä tavalla siis. Vähän kaikkea hyvässä maussa. Välillä hiukka huolitellumpaa yhteistyöjuttua ja sitten sitä sun omaa normi arkea ja ajatuksia – matkailua unohtamatta!

  Postaus sun kodista, kun pyykkivuoret kasvoi ja tavaroita oli siellä täällä, oli huippu ja yks mun suosikeista siks, koska se on just samanlaista mitä meilläkin täällä kotona :)

  Jos multa kysytään, toivon sun blogin pysyvän tällä linjalla etkä liikaa muuttais edes ”pakon” edestä ammattimaisempaan suuntaan. Pysy just tällaisena, se on just hyvä niin!

 • Avatar
  heini
  Posted at 08:11h, 22 maaliskuun Vastaa

  se on todella sääli, että blogeissa todellakin yhä useampi on vanhoihin persoonallisuuden, ja menee vaan massan mukana. itse olen lukenut blogeja valehtelematta ainakin vuodesta 2009 lähtien (siskosi, uinon, mungolifen, mariannan…) yms muiden kauan blogia pitäneiden ihan alkuajoista lähtien siis. huomaa siis noihin ”vanhoihin” aikoihin verrattuna eron ihan selkeästi. mielestäni monien ns. vasta-bongahtaneet bloggaajat esim. täällä indiedaysin alla, kirjoituksista huokuu epäaitous ja se, että omia kanavia jaetaan miljoonissa eri paikoissa, instakuvissa on 30 eri tagiä, jotta saisi taas mahdollisimman paljon tykkäyksiä ja uusia seuraajia. jotenkin tosi sääli, että nykymeno on mennyt tuohon. tulee jotenkin ylimielinen kuva, jos joka toinen kutsuu itseään ”social influencer”, jos todellisuudessa oikein hakemalla hakee keinoja ja menee kaikkiin mahdollisiin kissanristiäisiin, jotta saisi uusia yhteistöitä. ei siinä, noihan ne palkat maksaa, mutta silti jotenkin kaipaa entisaikoja, kun bloggaaminen ei ollut niin iso juttu, kaikki tekivät sitä oikeasti innostuksesta, eikä vaan palkkioiden saanti silmissä.

  mutta verrattaessa sinun blogiasi esim. muiden samantyylisten ja ikäisten blogeihin, olet mielestäni aidoimpia, ja sisältösi on muutakin, kuin vain jokaisen yhteistyön hehkuttamista ja markkinointia. keep on going! <3

 • Avatar
  Janette
  Posted at 08:25h, 22 maaliskuun Vastaa

  Tykkään siitä että blogiteksteissä näkyy bloggaajan persoona ja arkiset postaukset on kivoja kaiken muun seassa. Jatka siis samaan malliin Sara :) Uskon että jossain kohdassa kaikkien bloggaajien on palattava takaisin persoonallisempaan tyyliin tuosta nykyisestä naistenlehtityylistä. Itse en ainakaan jaksa lukea kymmentä blogia joissa kaikissa pyörii samat mainostettavat tuotteet ja kaikkien tekstit kirjoitettu samaan tyyliin. Erilaisuus on rikkaus tässäkin kohdassa :)

 • Avatar
  Jeannay
  Posted at 08:58h, 22 maaliskuun Vastaa

  Mä oon aina tykännyt sun blogista, sillä täällä on arkisia asioita mutta myöskin kaikkea muuta kivaa asiaa! :) Harmittaa tosin, että vloggauksesta on tullut niin iso juttu ja monet hyvät bloggaajatkin ovat siirtyneet youtuben puolelle vaikka heidän blogeja on ollut aina ilo seurata. Mä ainakin peukutan enemmän bloggailulle kun videobloggailulle! :)

 • Avatar
  Taru/stuffabout.fitfashion.fi
  Posted at 19:13h, 22 maaliskuun Vastaa

  Mä tykkään hienoista kuvista, mutta helposti lähestyttävästä sisällöstä. :) Muakin kiinnostaa se tavallinen elämä ja bloggaajan ajatukset. :)

 • Avatar
  Minävain
  Posted at 19:27h, 22 maaliskuun Vastaa

  Mää haluisin ainaki nähä enemmän blogeissa sitä vanhaa rentoa meininkiä. Jotain mihin samastua ja jotain henkilökohtastakin. Tiedän että yksityisiä asioita ei viitsi jakaa kaikkien kanssa, mutta jos edes jotain aitoa löytyisi (kuten tämä sinun postaus). Ei Suomen blogimaailmassa mitenkään enää jatkossa voi menestyä sillä kiiltokuvamaisella meiningillä, vaan vähitellen blogien pitää löytää taas se oma juttu

 • Avatar
  Nimetön
  Posted at 21:17h, 22 maaliskuun Vastaa

  Musta blogeissa, kuten myös vlogeissa, parasta on just se ”samantasoisuus” lukijaan. Vaikka erilaiset matka- ja tapahtumapostaukset onki mielenkiintosia, niin jos se koko blogi pursuaa niitä, ei se herätä mussa lukuintoa. Tunnen itteni siinä kohtaan tosi etäseks sen bloggaajan kanssa. Eli siis kaikki ”arkipostaukset” on ihan parhaimpia!

  Halusin kanssa sanoa tohon instagram-juttuun, että mua harmittaa se miten se on muuttunut. Feedin pitää näyttää hyvältä ja kaikkien kuvien täytyy olla tosi hyvänlaatusia. Mulle ainaki ig on ihan alusta asti ollu sellanen paikka johon laitan kuvia mun elämästä. Joskus kuvat on vähän hienompia ja mielenkiintosempia ja joskus se voi olla joku extempore kuva vaikka piknikiltä. Toki snapissa voi ladata myös tällaisia kuvia, mut tykkään jotenki säilyttää muistot sielä ig:ssä missä ne säilyykin.

 • Avatar
  kaa
  Posted at 23:45h, 22 maaliskuun Vastaa

  mun puolesta sais tulla lisää semmosia perusjuttuja sun elämästä, snapshotteja sekalaisista jutuista. myös asukuvat on kivaa kateltavaa. :)

 • Avatar
  Aaro
  Posted at 10:53h, 24 maaliskuun Vastaa

  Erittäin ajankohtainen aihe! Paljon on kyseinen aihe pyörinyt niin isompien kuin pienempien blogejen postauksissa ja hyvä niin. Suomen blogimaailma ei ole koskaan ollut sellainen että koko maa seuraisi jotaintiettyä blogia, kuten esimerkiksi youtubssa alkaa kaikkien seuraamia ihmisiä olla.

  Mun mielestä ei oo mitään oikeaa tyyliä blogata, kunhan ei tarkoituksellisesti loukkaa ja aiheuta pahaa mieltä. Mun mielestä tarvitaan perinteisiä fiilisblogeja ajatuksen virralla sekä niitä kiiltäviä, lehtimäisiä blogeja. Osa blogeista onkin muuttunt suuremmiksi sivustoiksi joissa työskentelee editoijia, kirjoittajia ja stylistejä itse sivuston varsinaisen ylläpitäjän alaisuudessa, eikä sinä ole mitään väärää, päin vastoin. Silloinhan blogi jopa työllistää muita ihmisiä, josta saadaan erittäin hyvä argumentti blogausta vakavasti/ammattina kritisoijia vastaan.

  Jotkun kaipaavat inspiroivaa sisältöä aamupalata silitetyistä lakanoista ja taiset taas haluavat blogilta sitä normaalia arkea ja spontaaniutta. Blogeja sekä lukijoita on moneen lähtöön ja mun mielestä juuri se onkin koko homman juju. Jos kaikki nyt taas panostaa siihen ideaaliin realistiseen arkeen ja persoonallisuuteen tulee siitä helposti se massatuote. Mun mielestä tarvitaan kaikkien ääripäiden ja välimuotojen blogeja, kaikki ei tykkää kaikesta ja kukaanhan ei pakota ketään lukemaan kenenkään blogia. Jos joku ei miellytä voi aina etisä toisen blogin luettavaksi. Arvostan suuresti että tunnetummat bloggaajat hertttelevät lukijoita/goleegoja ja muistuttaa että tarkoitus ei ole välttämättä pyrkiä täydellisyyteen vaan persoonallisuuteen, kiitos.

  Love, Aaro

Post A Comment