NELJÄN RUOKALAJIN KUKKAKAALI-ILLALLINEN

 

Kaupallinen yhteistyö: K-Supermarket

 

Aika laittaa ruoanlaittotaidot testiin, valita kori täyteen raaka-aineita, joita olen aiemmin hieman vierastanut ja katsoa, mitä mä niistä saan aikaiseksi. Tykkään laittaa ruokaa, mutta jumitun harmillisen usein siihen tuttuun ja turvalliseen – samat ruoat kiertää keittiössä viikosta toiseen. Perus pastat ja sosekeitot alkaa olla jo nähtyjä (tai no lähinnä maisteltuja) ja haluaisin laajentaa omaa ruokareviiriäni hieman. Ruokakaupalla on tottakai näppinsä pelissä siinä, kuinka inspiroiva sun kauppareissu tulee olemaan. Laaja ja tuore valikoima ovat tottakai tärkeitä, mutta osaava ja auttava henkilökunta viimeistelee koko paketin. Pienten markettien valikoima on monesti todella suppea, eikä sieltä saa välttämättä sitä, mitä sinne lähtee hakemaan. Sieltä on hyvä napata maitotölkki matkalla kotiin, mutta usean päivän ostokset haluan tehdä esimerkiksi isommissa supermarketeissa.

 

Tykkään käydä kaupassa, kierrellä hyllyjä ja suunnitella tulevien päivien ruoat vasta kaupassa. Mun on enää nykyää hankala saada kauppaseuraa mukaani, nimittäin on yleisessä tiedossa, että mä olen todella hidas juurikin edellä mainitusta syystä. Saatan kierrellessä löytää ja ostaa heräteostoksena erilaisia öljyjä, mausteita tai raaka-aineita, joita mun keittiöstä ei normaalisti löytyisi.

 

Netti on täynnä ohjeita, mutta joskus sitä kaipaa opastusta lähes kädestä pitäen. Kävin Kampin K-Supermarketissa hoitamassa ruokaostokset ja sain samalla ruokaideoita ja ohjeistusta kokkaamiseen. Halusin keskittää ruoka-annokset jollain tavoin kukkakaalin ympärille, ottaa merenelävät normaalista poiketen isommaksi osaksi neljän ruokalaijn illallista. Pienenä extrana päätin kokeilla seitania sekä K-Supermarketin oman reseptin tartarsalaattia, joita henkilökunta mulle lämpimästi suositteli. Käytiin reseptit läpi vaihe vaiheelta ja lähdin pois aika itsevarmana, vaikka jännitinkin alkuunsa esimerkiksi simpukoiden valmistamista.

 

K-Supermarket haluaa laajentaa meidän suomalaisten ruokareviiriä. Ketju on päättänyt innostaa suomalaisia ja tarttua syihin, jotka meitä estävät innostumasta ruoasta. Heidän Ruokareviiri-sivustollaan pyörii esimerkiksi Ruokareviirin laajentajat -realitysarja. Sivustolla voi myös hakea ideoita ja inspiraatioa kokkailuun, jotta saisimme arkeemme enemmän erilaisia ruoka-annoksia. Kurkkaa vaikka grillireseptit, jotka ovat inspiroituneet Australiasta. Kannattaa käydä katsomassa, jos sivustosta olisi apua sun ruokareviirin laajentamiseen. K-kaupoissa jaetaan myös K-Ruoka -lehteä, joista saa inspiraatioa ajankohtaisiin resepteihin.  Ja ainahan voi kysyä kaupasta vinkkejä ostosreissulla.

 

 

 

Kukkakaaliomenasiideririsotto ja jättikatkaravut

1L Kasvislientä
150g Parmesan-juustoa
Tuoretta ruohosipulia
2rkl Rypsiöljyä
2 Kevätsipulia
3 Valkosipulin kynttä
2dl Risottoriisiä
1,5dl Omenasiideriä
50g Voita
2rkl Mascarponea
1 Kasvisliemikuutio
1dl Kaurakermaa
1 Kukkakaali
1/2tl Suolaa
Jättikatkarapuja
(voita jättikatkarapujen paistamiseen)

Leikkaa kukkakaali pieniksi nupuiksi ja paahda ne kuivassa, kuumassa pannussa. Älä anna nuppujen pehmetä, vaan anna niille hieman väriä ja paahteista pintaa. Mausta kukkakaalinnuput kevyesti suolalla ja siirrä ne sivuun odottamaan. Laita risottoriisi kattilaan kiehumaan ja lisää kasvisliemikuutio mukaan. Raasta odottaessa parmesaani ja hienonna ruohosipuli, salottisipuli ja murskaa valkosipulinkynnet. Kuullota kaikki sipulit lämpimässä paistinpannussa tilkassa öljyä ja lisää risottoriisi joukkoon. Kaada siideri pannulle ja anna kiehua niin kauan että neste on haihtunut. Lisää kaurakerma pannulle ja sekoita samalla.

Laita kuumalle pannulle voita ja paista katkarapuja noin 2min per puoli. Mausta pienellä määrällä suolaa. Lisää risoton sekaan raastettu parmesaani ja mascarpone ja mausta suolalla sekä mustapippurilla. Laita risotto lautaselle ja asettele jättikatkaravut sen päälle. Koristele parmesaanilla.

 

Simpukat ja paahdettu kukkakaalivuoka

n.10 Sinisimpukkaa syöjää kohden
1 Kasvisliemikuutio
2dl Vettä
Ripaus suolaa
1 Kukkakaali
1/2 Punasipuli
Tuoretta korianteria
Kourallinen parmesaani-juustoa

Leikkaa kukkakaali pieniksi paloiksi ja lisää ne vuokaan. Lisää joukkoon myös viipaloidut punasipulit, pieni määrä öljyä, korianterit, parmesaani sekä ripaus suolaa. Laita uuniin keskitasolle 200asteeseen n.15minuuttia.

Laita vedet ison kattilan pohjalle ja sulata sinne kasvisliemikuutio ja suola. Huuhtele sinisimpukat ja kaada ne kiehuvaan veteen. Laita kattilaan kansi päälle ja odota 5-7 minuuttia. Tämän jälkeen kaikkien simpukoiden kuuluisi olla auenneita. Heitä vielä kiinni olevat pois ja syö auenneet.

 

Kukkakaaliriisi seitanilla & tartarsalaatilla

Rasia Seitania
1/2 Kukkakaali
Tartar-salaattia
Cashew-pähkinöitä
Mansikoita
Ituja
Punasipulia

Raasta kukkakaali isolla raastimella ja laita murut pannulle pariin ruokalusikalliseen vettä. Anna murujen pehmentyä n.3 minuuttia ja mausta pienellä määrällä suolaa. Lämmitä seitan pannulla. Asettele annos kulhoon, mukaan voi laittaa vihanneksia oman makusi mukaan.

 

Kirjolohta lime- korianteriöljyllä ja kukkakaaligreippisalaatilla

700g Kirjolohifileetä
Suolaa

Lime- korianteriöljy
3rkl Limemehua
2rkl Ekstra neitsytoliiviölyä
2rkl Tuoretta korianteria
1 pieni Valkosipulinkynsi
1tl Ruokosokeria
ripaus Suolaa
Tuoretta ruohosipulia
1/3 Punaista chiliä

Rukolaa
Herneenversoja
1 Verigreippi
Mansikoita
1/2 kukkakaali
Ituja

Poista fileestä tarvittaessa ruodot ja ylimääräinen rasva. Leikkaa fileestä paksuuden mukaan 4-6 annospalaa. Mausta kala suolalla. Valmista lime-korianteriöljy skoittamalla ainekset keskenään. ja anna tekeytyä hetki. Laita öljyä kalan päälle ja siirrä kalat uuniin n.15minuutiksi 200asteeseen.

Tee salaatti valmiiksi. Leikkaa kukkakaali pieniksi nupuiksi ja lisää ne kuumalle pannulle pieneen määrään öljyä. Paahda niitä hetki ja mausta suolalla. Anna kukkakaalien jäähtyä hieman ennen kuin lisäät ne salaatin joukkoon.

 

 

Minkälainen kokkaaja sä olet? Pyöritkö aina samojen ruoka-annosten ympärillä vai kokeiletko mielelläsi uusia reseptejä? Onko sulle kasaantunut jonkinalinen rutiini kun puhe on ruoanlaitosta? Kerro minkälainen sun ruokareviiri on ja osallistut samalla 50€ K-ryhmän lahjakortin arvontaan.


20 Comments
 • Eeva
  Posted at 20:15h, 25 toukokuun Vastaa

  Arkena melko lailla samat ruoat toistuvat säännöllisesti. Vieraille on kiva laittaa jotain vähän parempaa, silloin saatan innostua kokeilemaan uuttakin.

 • Airi
  Posted at 23:02h, 25 toukokuun Vastaa

  Kokeilen uusia reseptejä mutta nyt tein pinaattipihvejä ja pekonimuusia sekä kananmunakastiketta.

 • Henna
  Posted at 23:04h, 25 toukokuun Vastaa

  Koetan vaihdella ruokalajeja usein mutta meidän lapsiperheessä lapset eivät aina syö kuin sitä tavallista kotiruokaa. Munakasrulla on lempparini.

 • Tinja
  Posted at 23:43h, 25 toukokuun Vastaa

  Listalla pyörii muutama lemppariruoka joita tulee aina tehtyä uudestaan, mutta kokeilen myös uusia reseptejä yleensä useita kertoja kuussa, tosin niiden uusienkin respojen raaka-aineet usein pyörii aika tutuissa jutuissa. Pitäisi siis enemmän tehdä sellaisia uusia ruokia jotka sisältää jotain mitä ei ole koskaan maistanutkaan.

 • Laura
  Posted at 01:24h, 26 toukokuun Vastaa

  Tykkään kyllä kokeilla uusia reseptejä, mutta silti viime aikoina oon pyörittänyt vaan niitä samoja ruokia.

 • Petri
  Posted at 06:58h, 26 toukokuun Vastaa

  Olen sellainen kokki joka osaa savustaa kalaa ja lihaa todella mutta en laita muuten ruokaa kuin salaatteja.

 • Resus
  Posted at 09:18h, 26 toukokuun Vastaa

  Mä kokkailen ja syön aivan liian suppeasti. Jotenkin aina päätyy niihin samoihin vanhoihin, kun ei omaa mielikuvitusta oikeen oo ruuanlaiton suhteen eikä muka haksa etsiä mitään uusia reseptejä :D kiitos inspiraatiosta, kokeilen jotain näistä.

 • Annika
  Posted at 11:31h, 26 toukokuun Vastaa

  Mulla juurikin pyörii aina samat reseptit ja usein ihan perus opiskelijaruuat, esim makaronilaatikko :D tykkään kyllä kokkailla, mutta harvemmin on rahaa ostaa yhtään kalliimpia aineksia.

 • heidi
  Posted at 11:49h, 26 toukokuun Vastaa

  Oon aikalailla fiiliskokkailija. Välillä haluaa testailla uusia reseptejä ja välillä taas tekee suosiolla jotain helppoa ja nopeaa perusruokaa. Mitään simpukoita en ole koskaan kokeillut eli mun keittiössä mennään kuitenkin aika pitkälti perusraaka-aineilla.

 • Hemppe
  Posted at 15:35h, 26 toukokuun Vastaa

  Oon tosi tylsä kokkaaja, kun teen niitä samoja juttuja päivästä toiseen. :D Haluaisin kovasti kokeilla jotain uutta, mutta kauppaan mennessä haluun vaan mahdollisimman nopeesti sieltä pois. :D Kauppalistan unohdan aina tehdä, siihen voisin kyllä panostaa jatkossa. Nää sun reseptit kuulostaa oikein potentiaalisilta, joita voisin ehkä kokeilla omassa keittiössäni!

 • Sennu
  Posted at 21:41h, 26 toukokuun Vastaa

  Kyllä itselläni ainakin pyörii samat ruoat lautasella viikosta ja kuukaudesta toiseen. Itse arvostan ruoanlaitossa eniten helppoutta ja nopeutta, jonka vuoksi uusien raaka-aineiden ja reseptien testaaminen jää helposti syrjään. Pitäisi kyllä ryhdistäytyä asian suhteen!

 • Donja
  Posted at 23:01h, 26 toukokuun Vastaa

  Kokkaan miehelleni usein kokeiluruokaa eli reseptejä, joita bongaan blogeista ja aikakauslehdistä.

 • Iina
  Posted at 09:50h, 27 toukokuun Vastaa

  Oi toi kirjolohi juttu kuulostaa superhyvälle! Samoin risotto! Noita vois ajan ja kavereiden kanssa testata :-) Ite tulee valitettavan usein laitettuu samoja ruokia mut aina välillä tulee se innostus kokeilla jotain uutta ja harvoin joutuu pettymään :-D parasta on kokeilla uusia reseptejä yhdessä jonkun muun kanssa.

 • Ilona
  Posted at 12:30h, 27 toukokuun Vastaa

  Ite oon just se tyyppi kuka jämähtää samoihin resepteihin pitkäksi aikaa :D pitäis kyllä skarpata tän kaa!

 • Jenny
  Posted at 12:34h, 27 toukokuun Vastaa

  Mun kokkaus pyörii aikalailla tuttujen vakkareiden ympärillä.

 • A Ilona
  Posted at 17:01h, 27 toukokuun Vastaa

  Meidän taloudessa mies on se joka taitaa paremmin kokkailut ja innostaa muakin kokeilemaan erilaisia ruokia ja ruuanlaittotapoja. Yhdessä siis laajennetaan reviiriämme ja vaikutteita otetaan myös aasialaisista sukujuuristani. Näistäkin resepteistä joku pääsee varmasti keittiöömme kokeiluun!

 • Julia
  Posted at 09:30h, 28 toukokuun Vastaa

  Ruokareviirimme kihlattuni kanssa on laaja , tykkäämme katsoa kokkausohjelmia ja myös ohjeita netistä . Ruokavaliomme on myös laaja , syömme kalaa monessa eri muodossa , lihaa ja myös kanaa , uutena juttuna olemme myös alkanut kokkailemaan enemmän myös kasvisvaihtoehtoja . Meillä on myös kohta 3v täyttävä poika jolle opetamme että pitää syödä monipuolisesti ja terveellisesti , hänen lempiruokaansa onkin uunilohi tai perinteinen kanakastike .

 • Hval
  Posted at 09:57h, 28 toukokuun Vastaa

  Arjessa tulee kyllä mentyä pitkälti samoilla resepteillä. Aina välillä kokeilen uutta, kuten itämaisia kasvisruokia. Sitten kun löytyy jotain oikein herkkua, tulee tehtyä sitä taas usein ja taas tuntuu, että ruoat on aina sitä samaa :D Viikonloppuisin jaksaa enemmän panostaa vieraampienkin reseptien opetteluun.

 • Sara
  Posted at 16:02h, 04 kesäkuun Vastaa

  Maistelen mielelläni kaikkea uutta ja erikoista, en oikeastaan pelkää mitään uusia makuja. Yksinään asuessa ja budjetin paukkuessa sitä kuitenkin vaan laiskistuu ja itsellä tuntuu nyt ruokavalio pyörivän vähän samojen raaka-aineiden ympärillä.

 • Anna
  Posted at 20:31h, 04 kesäkuun Vastaa

  Liian usein tulee kokattua sitä tuttua ja turvallista kasvisruokaa.

Post A Comment