PAREMPIA VALINTOJA ILMASTON PUOLESTA

 

Tein viimeaikoina paljon puhututtaneen ja pinnalla olleen hiilijalanjälkitestin, joka ajoi mut ristiriitaisiin fiiliksiin. Mahduin nipin napin keskivertosuomalaisen 10300 kg CO2e tuloksen alapuolelle. Pidän mielelläni lihattomia päiviä ja viikkoja, kierrätän parhaani mukaan, yritän välttää ruokahävikkiä enkä noudata elintarvikkeiden ”viimeistä käyttöpäivää” orjallisesti. En omista autoa, käytän mielelläni tarvittaessa julkisia ja kuljen kävellen tai pyörällä lyhyemmät matkat. Suosin mieluusti suomalaista ja luomua aina kun sitä on tarjolla ja yritän tehdä niitä pieniä parempia valintoja, jotka nykypäivänä tuntuu tulevan jo lähes automaattisesti.

Viidesosa kokonaisesta hiilijalanjäljestä koostui asumisesta, ruoasta sekä tavaroista ja hankinnoista yhteensä. Loput jäi matkustamiselle. Olen kyllä viimeaikoina yrittänyt tehdä parannuksia matkustamisen saralla. Olen yhdistänyt usean maan lomat peräkkäin niin, että siirrytään kesken viikon paikasta toiseen junan avulla eikä meidän siis tarvitse tehdä kahta erillistä reissua. Viimeiset kaksi matkaa ovat olleet mahtavia, enkä eikä kumpaankaan ole sisältynyt lainkaan lentokilometrejä. Olen innostunut kotimaanmatkailusta ja yrittänyt houkutella poikaystävääni lomaviikolla esimerkiksi Itä-suomeen tai Lappiin. Tälläkertaa ollaan Ahvenanmaalla – takana nolla lentokoneessa istuttua tuntia tai sillä kuljettua kilometriä.

Ei sitä kerralla kovin suurta patoa saa rakennettua, mutta pienetkin teot on suuressa mittakaavassa tärkeitä. Vaikka tulos oli ajatuksia herättävä ja laittoi mut heti miettimään miten mä saisin kompensoitua vuoden aikana kertyviä lentokilometrejä omalta osaltani vielä hieman, olin mä kuitenkin tyytyväinen siihen yhteen viidesosaan, jonka perusteella taidan tehdä edes jotain ”oikein”.

Oletteko te tehneet Sitran elämäntapatestiä? Jos ette, niin kannattaa käydä kurkkaamassa oma tulos ja pohtia olisikohan siinä jotain paranneltavaa. Testi löytyy Sitran sivuilta.


Tags:
3 Comments
 • Nimetön
  Posted at 14:25h, 13 lokakuun Vastaa

  Tein tänään ja tulos oli aika järkyttävä, yli 12 000 kg. Tästä iso osa tosin tuli talosta ja koska asun vanhemmillani, en oikein siihen pysty vaikuttamaan. Toinen iso osa oli juurikin se lentomatkustaminen, jonka saralla aion kyllä parantaa tapani. Onneksi sentään ruoan suhteen testi meni hyvin kun en lihaa syö

 • Jonna
  Posted at 14:40h, 13 lokakuun Vastaa

  Niiiin tärkeä aihe, super ihanaa, kun kirjoitit tästä! 🙂

 • Emilia
  Posted at 22:34h, 13 lokakuun Vastaa

  Sain itse tulokseksi vähän vajaa 4000. En edes koe olevani mikään ”mallikansalainen” hiilijalanjäljen suhteen, mutta ilmeisesti omat tekoni ovat niin itsestään selviä, että ne saavat lukeman alas. Itsellä olisi parannettavaa lihatuotteiden syönnin kanssa, ja sen otankin kehityskohteeksi. 🙂

Post A Comment