KESKIVIIKKOILLAN ILMASTOPOHDINTOJA

 

 

Ilmastoasiat on olleet kuumana puheenaiheena viimeaikoina, eikä turhaan. Mä olen itse yrittänyt pitää suuni visusti kiinni, vaikkakin olen aktiivisesti seurannut eri somettajien keskusteluita ja kannanottoja asiaan. On tuntunut riskiltä sohaista kepillä jäätä ja ottaa osaa ympäristöasioihin, sillä enhän minä kuitenkaan ole vegaani tai zero waste ja toisinaan lennän työ- tai lomalentoja. Heräsin aamulla ja tuttuun tapaan selailin somea aamuauringon paistaessa suoraan sänkyyn. Olo oli pirteä ja alkuviikon stressaamisen ja jännityksen jälkeen yllättävän rauhoittunut, kunnes siirryin Instagramin puolelle. Seurasin edellisenä päivänä mielenkiinnolla hyvää keskustelua ekokyttäämisestä ja siitä, kuinka energiaa käytetään muiden lihansyönnin, lentämisen ja muiden ekotekojen syynäämiseen ja niistä valittamiseen. Törmäsin sitten Instagramissa tiliin, jonka huomasin häikäilemättä tekevän juurikin tätä ekokyttäystä ja syyllistämistä. Mua rupesi ärsyttämään. Ekokeskustelut on tiettyyn pisteeseen saakka todella mielenkiintoista seurattavaa jotka laittaa itsenikin ajattelemaan. Negatiivisten uutisten varjosta on kiva poimia myös niitä positiivisempia, kuinka esimerkiksi maapallon kasvipeitteinen ala on kasvussa mm. Kiinan ja Intian saavutusten ansiosta.

 

Mä en usko, että ihminen muuttuu jatkuvan soimauksen myötä. Inspiroituminen ja kannustava kehotus on keinoista voimakkaimmat ja kaksi jälkimmäistä toimii ainakin itseeni parhaiten – olenhan rasittavan jääräpäinen ja vastaanvänkääjä. Koen kuitenkin nykypäivänä eläväni huomattavasti ekologisemmin kuin vielä pari vuotta sitten ja olen asioista paremmin kartalla, joka tottakai auttaa ja kannustaa tekemään parempia valintoja myös jatkossa. Kierrätys, pikamuodin vähentäminen, lomalentojen minimointi, punaisen lihan rajoittaminen, muovipilleistä kieltäytyminen, julkisen liikenteen ja kävelyn maksimointi, työlentomatkojen päästöjen kompensointi ja lähellä tuotetun ruoan suosiminen on niitä arkipäivän valintoja, joissa olen esimerkiksi parantanut. Tottakai varaa olisi parempaankin, kaikilla olisi.

 

Ilmastoasioita on kuitenkin turha sysätä vain yksityishenkilöiden harteille. Poliittisten päätösten avulla tehtävillä yhteisillä kannusteilla ja toimintatavoilla on mahdollisuus päästä ilmastotavoitteisiin. Viimevuonna maapallon ylikulutuspäivä oli elokuussa, kun suomalaisten osalta luonnon varat oli jo lähes kulutettu  viimevuonna tähän aikaan. Kuulostaa käsittämättömältä! Vaikka esimerkiksi se paljon keskustelua herättänyt lentomatkustaminen kuormittaa ilmastoa hiilidioksidipäästöillään, on sen vaikutus on kuitenkin pieni verrattuna vaikka metsätalouteen tai ruoan tuotantoon.

 

Mä yritän itse kantaa jatkossa korteni paremmin kekoon tuomalla esille enemmän kasvisruokareseptejä ja inspiraatiota, liittymällä kummiksi tai kuukausilahjoittajaksi ilmastoasioiden puolesta toimiville järjestöille, käyttämällä äänioikeuttani heti ensiviikolla vaalien ennakkoäänestyksessä ja ylipäätään kannustamalla muita niihin pieniinkin tekoihin, jotka uskokaa tai älkää tulee pikkuhiljaa jo luonnostaan. Toivottavasti myös te edistätte asiaa positiivisessa ilmapiirissä – jos ette aiemmin niin ainakin jatkossa ;-)

 

Mitä ajatuksia ilmastoasiat ja esimerkiksi ekokyttääminen teissä herättää?


2 Comments
 • Avatar
  Laura
  Posted at 19:58h, 28 maaliskuu Vastaa

  Hyviä pohdintoja ja kiva, että uskalsit kummiskin lähteä keskusteluun mukaan. Tuosta ekokyttäämisestä olen kuitenkin hieman eri mieltä, koska musta tuntuu, että monet vaikuttajat eivät ole tajunneet minkäkaisia päästöjä esim parin päivän pressimatkat ja jatkuva matkustaminen aiheuttaa ja esimerkiksi aninglosinfluencers-tili instassa konkretisoi juurikin sen hiilidioksidipäästöjen määrän, joka aiheutuu. Toki tällä kyseisellä tilillä on tosi raflaava ja syyllistävä tyyli, joka itseen kohdistuessa ei varmastikaan tunnu kivalta. Pääasia mun mielestä on kuitenkin se, että keskustelu on avattu myös somevaikuttajien keskuudessa ja tämän myötä monet ovat kertoneet vähentävänsä matkustelua. Itsekin paljon matkustelevana tämä on avannut silmiä ja pistänyt ajattelemaan omia kulutustottumuksia ja juurikin lentämistä. Mielestäni sulla on hyvä pointti, että keskustelua pitäisi viedä enemmän arkipäiväisempään suuntaan ja jakaa niitä vinkkejä jota kaikki voivat toteuttaa. Jätetään syyllistäminen pois, niin kaikilla on parempi olla.

 • Avatar
  M
  Posted at 21:27h, 02 huhtikuu Vastaa

  Moi Sara! Ei liity nyt aiheeseen millään tapaa, mut muistatko paljonko se sun jalassa oleva kukkakimpputatuointi suunnilleen maksoi? :) ootko ottanut lisää tatuointeja viime aikoina/onko suunnitelmissa ottaa?

Post A Comment